Pitää uskoa itseenä

Työsuojeluvaltuutettuna toimiminen on vaativaa, mutta myös opettavaista ja antoisaa. Tätä mieltä on Ulf Heimberg, jolla on pitkä kokemus tehtävästä Hangossa toimivalla Ruukilla. Tänä vuonna useimmilla aloilla on edessä uusien työsuojeluvaltuutettujen valinta.
22.10.2013 08:00 karhu admin
Rautaruukilla on vakiintunut turvallisuuskulttuuri, minkä vuoksi työsuojeluvaltuutetun tehtävän hoitaminen on helpompaa Ulf Heimbergille. Asioihin pitää perehtyä, eikä täysinoppineeksi tule koskaan.

? Voi tuntua siltä, että vain seisoo ja hakkaa päätään seinään eikä saa mitään aikaiseksi, mutta usein kyse on isoista panostuksista, joiden toteuttaminen vie aikansa. Pitää uskoa itseensä ja ideoihinsa, Ulf Heimberg vastaa kuvaillessaan millaista on toimia työsuojeluvaltuutettuna. Hänellä on tehtävästä 20 vuoden kokemus Ruukki Metalsin Hangon tehtaalta.

Ulf Heimberg kehottaa erityisesti nuoria työntekijöitä kiinnostumaan omasta työympäristöstään. Edessä olevaan pitkään ammattiuraan pitää vaikuttaa itse. Konkreettinen tapa tehdä se on asettua ehdokkaaksi, kun työsuojeluvaltuutettuja valitaan marras–joulukuussa useilla aloilla. Kaikilla vähintään kymmenen työntekijän työpaikoilla valitaan silloin työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua.

? Hyvä tapa päästä sisään on aloittaa asettumalla ehdokkaaksi varavaltuutetun tehtäviin, Ulf Heimberg sanoo.

Kouluttautuminen tärkeää

Kouluttautuminen on työsuojeluvaltuutetun tehtävissä kaiken a ja o. Vastavalitun kannattaa lähteä heti peruskurssille, joita yleisimmin järjestää oma liitto.

? Ongelmana meille ruotsinkielisille on, että joskus näille kurssille on liian vähän ilmoittautujia, että kurssi jää kokonaan järjestämättä, Ulf Heimberg valittaa.

Työsuojeluvaltuutettuna ei ole koskaan täysinoppinut. Muun muassa lakeihin ja asetuksiin pitää perehtyä jatkuvasti, samoin lukea raportteja ja lehtijuttuja.

– Verkosta löytyy paljon tietoa. Muilla työpaikoilla tapahtuneita tapaturmia koskevien raporttien lukeminen on yhtä aikaa pelottavaa ja opettavaista. Lisäksi pitää olla iso yhteysverkosto. Siitä mitä ei tiedä, pitää ottaa selvää, ja siksi on hyvä tuntea paljon ihmisiä.

Varavaltuutettukin tarvitsee tunteja

Työsuojeluvaltuutettu on luottamusmiesten tapaan vapautettu tietyn tuntimäärän ajaksi tavallisista työtehtävistään valtuutetun tehtävien hoitamista varten. Tarkempia tietoja löytyy tavallisesti työehtosopimuksesta. Perussääntö on, että mitä enemmän työntekijöitä, sitä enemmän tunteja.

Varavaltuutetuilla on myös oikeus koulutukseen, mutta lisäksi oikeus käyttää työaikaa tehtävänsä hoitamiseen vain silloin, kun varsinainen työsuojeluvaltuutettu on estynyt hoitamaan tehtäväänsä. Heimbergistä olisi hyvä, jos varamiehetkin saisivat automaattisesti oikeuden käyttää työaikaa tehtävänsä hoitamiseen.

– Kun olin 20 vuotta sitten ensi kertaa työsuojeluvaltuutettuna, teimme tällä tehtaalla sopimuksen, jonka nojalla varamieheni sai osan minun tunneistani, Ulf Heimberg kertoo ja toteaa, että homma toimi siinä tilanteessa hyvin.

Oma kantansa osattava perustella

Rautaruukki-konserni ottaa turvallisuusasiat tosissaan ja siitä syystä Ulf Heimbergin on helpompi hoitaa tehtäväänsä. Mutta hän tietää, että löytyy sellaisiakin työpaikkoja, joissa turvallisuuskulttuuri ei ole vakiintunut ja työsuojeluvaltuutettu joutuu painamaan eteenpäin vastatuulessa.

Kun tuntee asiat, on asiallinen ja keskusteleva, saavuttaa sekä työntekijöiden että johdon luottamuksen.

? Tässä tehtävässä pitää osata keskustella työnantajan kanssa, silloinkin kun ei olla samaa mieltä, ja työkavereille pitää osata kertoa, mitä on meneillään. Lisäksi pitää osata kuunnella.

Työsuojeluvaltuutetun pitää myös elää niin kuin opettaa. Pitää toimia esimerkkinä. Moni katsoo, kuinka työsuojeluvaltuutettu tekee työnsä, Ulf Heimberg tähdentää.

Jonny Smeds

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.