Pienituloisille suhteessa suurimmat palkankorotukset

Pienituloiset saavat prosentuaalisesti suurimmat palkankorotukset, jos työllisyys- ja kasvusopimus toteutuu. Sen takaa sopimuskauden ensimmäinen palkankorotus, joka annetaan kaikille euromääräisenä.
05.09.2013 12:45
SAK

Ensimmäinen palkankorotus on suuruudeltaan 20 euroa. Esimerkiksi kokopäivätyötä tekevä kokki, Matias, saa ensimmäinen palkankorotuksensa vuoden päästä, syyskuun alussa. Hänen palkkansa nousee silloin 2 221 euroon.

Vuotta myöhemmin hänen palkkansa nousee 0,4 prosenttia 2 230 euroon. Parissa vuodessa palkka olisi siis noussut vajaat 30 euroa kuussa, jos viime viikolla sovittu neuvottelutulos työllisyys- ja kasvusopimuksesta tulee voimaan. Se selviää parin kuukauden päästä, kun ammattiliitot ovat neuvotelleet neuvottelutuloksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä ja soveltamisesta alakohtaisiin työehtosopimuksiin.

SAK:n esimerkkikokki, kuvitteellinen 22-vuotias Matias asuu Vaasassa yhden hengen taloutta. Hänen palkkansa perustuu matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimukseen ja on pienempi kuin SAK:laisten miesten keskipalkka. Tutustu tarkemmin Matiaksen elämään!

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.