Pienissä palkoissa ei ole enää pihistämistä

10.01.2013 11:25
SAK

On ollut paljon puhetta työurien pidentämisestä keinolla jos toisella. Samoin ehdotuksia on sadellut työttömyyden vähentämisestä.

Noita juttuja lukiessa on tullut tunne, ettei henkilöillä ole minkäänlaista todellista käsitystä siitä, millaista nykyajan työelämä voi olla, ja mitä palkkaa saadaan. Pätkätyötä, osa-aikaisuutta, monessa työpaikassa työskentelyä, monen työn tekemistä — pari tuntia lisää viikossa olisi todella tervetullutta. On oltava valmiina lähtemään töihin lyhyellä varoitusajalla jos kutsu tulee. Miten järjestää lastenhoito, omat harrastukset?

Kun noita ehdotuksia on jos jonkinlaisia, niin ainahan joukkoon mahtuu lisää. Mitäpä jos lisätään vuosilomaa viikolla pitkän työuran tehneille. Kesätyöntekijät saisivat enemmän työaikaa, mahdollisesti pitäisi jopa palkata lisää työntekijöitä, ja ratkaisu auttaisi ikääntynyttä työntekijää jaksamaan pidempään.

Tarjotaan kokoaikaista työtä osa-aikaisuuden sijaan: se motivoi työntekijää ihan varmasti joustoihinkin ja toimii kannustimena yrittää parhaansa työnantajan hyväksi. Olkoon osa-aikainen työ työnantajille kalliimpaa kuin kokoaikainen.

Entäpä jos tietyn summan ansaitsevan olisi palkattava talkkari, remonttimies tai siivooja?

Huudetaan palkkamalttia, ehdotetaan pienipalkkaisen työn lisäämistä ja vaaditaan työn kuin työn ottamista vastaan. Eiköhän tässä taustalla ole pian alkavat työehtosopimusneuvottelut. Onneksi talousoppineet ovat ampuneet alas palkanalennusten positiivisen vaikutuksen.

Jos pienestä palkasta vielä pitäisi tinkiä, niin mistä sitä sitten pihistäisi? Eipä paljon motivoisi työnteko, jos sitä pitäisi tehdä alle nykyisen minimitason, maksaa lasten hoitomaksut ja työmatkakulut. Taitaisi mennä talous pakkasen puolelle, sosiaalitoimen ja toimeentulon ovi tulla tutuksi.

Sitä paitsi palkka-alea harrastetaan jo nyt: viime kesänä monien kesätyöntekijöiden palkat olivat alle sovitun. Samoin monet muut asiat, jotka on työehtosopimuksessa sovittu. Eikö tämä ole varastamista, pimittämistä, halveksuntaa työntekijää kohtaan? Säätäköön eduskunta siitä kunnon rangaistukset, niin eiköhän venkoilu lopu.

Virpi Torniainen
SAK:n Kymen aluetoimikunnan varapj


Mielipidekirjoitus on julkaistu ensimmäisenä Etelä-Saimaassa 8.1.2013

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.