Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Pienillä työpaikoilla eniten o…

Uutinen

Pienillä työpaikoilla eniten ongelmia työsuojelussa

Nuoria rakennustyöntekijöitä

Työsuojelu toimii suurilla työpaikoilla hyvin, mutta pienillä heikommin, kertoo SAK:n työsuojelukysely. Kyselyyn vastasi 389 työsuojeluvaltuutettua, jotka edustavat yhteensä 80 000 palkansaajaa.

Työsuojeluvaltuutettujen omille työpaikoilleen antamien kouluarvosanojen keskiarvoksi muodostui kyselyssä 7,5. Arvosanat kuitenkin jakaantuvat pienten ja suurten työpaikkojen välillä siten, että suurilla työpaikoilla työsuojeluvaltuutetut näkevät puutteita olevan vähän. Ongelmat kasaantuvat pienille työpaikoille.

Alle 30 hengen työpaikoilla ilmeni merkittäviä puutteita työsuojelun lakisääteisissä asiakirjoissa. Esimerkiksi työsuojelun toimintaohjelma on laadittu isoissa, yli 200 hengen työpaikoista jokaisessa, kun taas pienillä työpaikoilla toimintaohjelma on vain joka toisella. Lakisääteinen työn vaarojen selvittäminen on jätetty joka kolmannella pienellä työpaikalla tekemättä.

– Erot pienten ja suurten työpaikkojen työsuojeluolosuhteissa ovat ongelma, joihin olisi löydettävä lääkkeitä seuraavalla työmarkkinakierroksella, kyselyn laatinut ekonomisti Erkki Laukkanen sanoo.

Työsuojelutoiminnan parantuminen vaatii myös panostuksia työsuojeluvaltuutettujen koulutukseen. Runsaalla kolmanneksella työsuojelukoulutusta on korkeintaan peruskurssin verran ja joka viidennellä ei sitäkään. Kuusi kymmenestä työsuojeluvaltuutetusta tunteekin tarvitsevansa lisäkoulutusta.

– Eräänlaisena paradoksina voidaan pitää sitä, että kiinnostus lisäkoulutukseen on pienin siellä, missä puute on suurin: pienillä työpaikoilla, Laukkanen toteaa.

Työsuojelun suurimmat ongelmat ovat työpaikan koosta riippumatta fyysiset kuormitustekijät ja työsuojelua haittaavat kielteiset asenteet. Molempia esiintyy kyselyn mukaan lähes joka toisella työpaikalla.