Pidä huolta työkaverista

Onko kaikki hyvin? Jo tällainen yksinkertainen kysymys voi parantaa työssä viihtymistä. Neuvon antaa kosmetiikkayritys Lumenen henkilöstöpäällikkö Riitta Rajala.
24.06.2013 11:41 karhu admin
Jos huomaat, että työkaveri on väsynyt ja omissa ajatuksissaan, kannattaa kysyä, voinko auttaa jotenkin, neuvovat Lumenen henkilöstöpäällikkö Riitta Rajala ja pääluottamusmies Hanna Helistenkangas.

Lumenen varhaisen välittämisen mallin nimi on Pidä huolta.

– Vietämme töissä paljon aikaa, joten on meidän kaikkien yhteinen asia huolehtia, että työkaverimme ja me itse voimme hyvin ja jaksamme työssämme, sanoo Riitta Rajala.

Hyvinvointi lisää tuottavuutta. Vaikka sairauspoissaolot ovat Lumenella alan keskitasoa, ne maksavat yritykselle, jolla on Suomessa 330 työntekijää, noin miljoona euroa vuodessa. Henkilöstöä, josta noin 80 prosenttia on naisia, vaivaavat eniten tuki- ja liikuntaelinongelmat ja flunssat. Tapaturmat ovat yleensä lieviä. Useimmiten kyse on liukastumisista lattialla tai työmatkoilla.

Kaikki osallistuivat mallin laadintaan

Lumenen malli laadittiin työryhmässä, jossa olivat edustettuina kaikki henkilöstöryhmät sekä työterveyshuolto. Ryhmässä puhuttiin kaikesta: sairauslomakäytännöistä, sairauslomien seurannasta ja yhteydenpidosta niiden aikana, työhön palaamisesta, sairaista lapsista ja korvaavasta tai kevennetystä työstä. Puhuttiin myös siitä, kuinka töissä pitäisi ylipäänsä toimia, puheeksiottokeskusteluista, eettisistä periaatteista ja tietoturvasta.

– Minä tein muistiinpanoja ja laadin ohjelman evästykseksi esimiehille. Mutta on tärkeää, että myös työntekijät ovat perehtyneet asiaan, Riitta Rajala tähdentää.

Projekti otettiin esille toimitusjohtajan henkilöstölle pitämässä kuukausi-infossa, ja syyskuussa järjestettiin Pidä huolta -bileet koko henkilöstölle. Bileiden ohjelmassa oli muun muassa käsien hoitoa, makujen ja tuoksujen tunnistamista, niska- ja hartiajumppaa ja golfputtailua. Tarjolla oli luomuruokaa ja lopuksi tanssittiin elävän musiikin tahdissa.

Lisäksi kaikki esimiehet ja henkilöstöedustajat ovat osallistuneet puheeksiottovalmennuksiin.

Varauksellisuus vaihtui hyväksymiseksi

Pääluottamusmies Hanna Helistenkangas on jo nähnyt muutamia esimerkkejä siitä mitä välittäminen merkitsee.
Kaikki uusi vaatii oman aikansa. Henkilöstö suhtautui Pidä huolta -malliin aluksi pienellä varauksella.

– Mutta vähemmän sitä on vastustettu kuin rinnakkaista hanketta, jolla koko Kauklahdessa sijaitseva tehdasalue pyritään muuttamaan savuttomaksi, sanoo Hanna Helistenkangas ja jatkaa, että nykyään jo työkiertoakin arvostetaan. Kuusi vuotta sitten vakituisen paikan menettämistä omalla koneella tutussa porukassa pidettiin katastrofina.

Natalia Skog. Kuva Patrik LindströmNatalia Skog on tyytyväinen Pidä huolta -ohjelmasta. Hänellä oli mahdollisuus lyhentää työaikaansa käsileikkauksen jälkeen.

Ingegerd Ekstrand

Lue myös juttu Turun varhaisen välittämisen mallista

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.