Pelisäännöt työntekijöiden huumetestaamiseen, kameravalvontaan ja sähköpostiin
SAK:n lakimies Timo Koskinen:
Suomessa astuu lokakuun alussa voimaan laki, joka rajoittaa työnantajan oikeutta päättää työnhakijoiden ja työntekijöiden huumetestaamisesta, kameravalvonnasta ja työntekijöiden työhön liittyvän sähköpostin avaamisesta. Uudistetun lain mukaan huumetestaamista, kameravalvontaa ja sähköpostin lukuoikeutta koskevista pelisäännöistä on aina sovittava yt-menettelyssä työnantajan ja työntekijöiden kesken.
Yksityisyyden suojaa työelämässä koskeva laki on Euroopan mittakaavassa edistyksellinen. Muissa EU-maissa ei ole vielä laissa määritelty mm. työntekijöiden huumetestaamista. EU:ssa parhaillaan valmistelussa olevan tietosuojadirektiivin yhtenä pohjana käytetäänkin Suomen uutta lainsäädäntöä.
SAK:n lakimiehen Timo Koskisen mukaan uuden lain suurin merkitys on siinä, että se pakottaa sopimaan pelisäännöistä työpaikoilla yhdessä ja parantaa työntekijöiden oikeusturvaa. Esimerkiksi työntekijöiden huumetestaaminen ja kameravalvonta on viime vuosina lisääntynyt ripeää tahtia suomalaisilla työpaikoilla, vaikka testaamisesta ja kameravalvonnasta ei ole säädetty laissa.
– Työpaikoilla käytännöt on nyt arvioitava uudestaan ja niitä on muutettava, jos ne eivät vastaa uutta lakia. Esimerkiksi työntekijöiden pistokoeluontoisista huumetesteistä on luovuttava, Timo Koskinen sanoo ja korostaa, että työnantajien on sakon uhalla noudatettava uusia säädöksiä.
Uuden lain mukaan työnantaja voi pyytää työnhakijalta todistusta huumausainetestistä vain silloin kun, kun henkilö on jo valittu tehtävään. Työnhakijoiden joukkotestaamisen laki kieltää.
Työsuhteessa oleva työntekijä on velvollinen esittämään todistuksen huumausainetestistä vain, kun on perusteltua aihetta epäillä, että työntekijä on huumeiden vaikutuksen alaisena työssä, tai jos työantajalla on perusteltu epäilys, että työntekijä on riippuvainen huumeista.
Lähtökohtana sähköpostin luottamuksellisuus
Työnantajan oikeutta avata työntekijän työhön liittyviä sähköpostiviestejä rajataan uudessa laissa monin tavoin, mm. määrittelemällä kuka viestit saa avata ja millaisissa työtehtäviin liittyvissä tilanteissa. Uusilla säädöksillä pyritään Timo Koskisen mukaan vastaamaan siihen, miten menetellä, jos työntekijä ei anna suostumusta työhön liittyvien kiireellisten sähköpostiviestien avaamiseen.
&#;8211 Työnantajalle kuuluvat, välttämättömät viestit on voitu työntekijän suostumuksella avata jo aiemminkin. Helpoin tapa välttää ongelmia on, että työntekijä ohjaa poissaolon aikana hänelle tulevat viestit toiselle työntekijälle. Pelisäännöistä on kuitenkin sovittava yt-menettelyssä työnantajan ja työntekijöiden kesken, Koskinen korostaa.
Kameravalvonta sallitaan jatkossa työpisteissä, jos se on työntekijän turvallisuuden tai omaisuuteen kohdistuvien rikosten estämiseksi välttämätöntä.
– Kameravalvontaa ei sää käyttää työntekijöiden tarkkailuun, esimerkiksi työntekijöiden sosiaalitiloissa, eikä kameraa saa asentaa työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuun työhuoneeseen, Koskinen sanoo.
Työministeriön esite laista pdf-muodossa: http://www.mol.fi/esitteet/tietosuojaesite2004.pdf