PAU ja SEL: Yhteiskuntasopimuksen oltava aiempaa tasapainoisempi
Uuden yhteiskuntasopimuksen on oltava aiemmin ehdotettua tasapuolisempi, jotta Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Elintarviketyöläisten liitto SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen ovat valmiita sitoutumaan siihen.
– Jos yhteiskuntasopimusta ajatellaan niin ylevänä käsitteenä kuin se onkin, niin sen pitäisi sisältää ratkaisuja, joiden avulla yhteiskunnallista eriarvoisuutta ei lisätä vaan vähennetään, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen huomauttaa.
Ylen Aamu-tv:n haastattelemat SAK:n hallituksen jäsenet muistuttavat, että työajan pidennys sadalla tunnilla tulisi lyhyellä aikavälillä vähentämään työpaikkoja. Pelkästään posti- ja logistiikka-alalla se vähentäisi noin tuhat työpaikkaa.
Veli-Matti Kuntonen ihmettelee myös muita hallitusohjelman tavoitteita, jotka tulevat toteutuessaan viemään työllistymisen mahdollisuuksia työttömiltä työnhakijoilta.
– Pitäisi löytää ratkaisuja, joilla työtä jaetaan. Siksi on omituista, että ajetaan alas vuorotteluvapaajärjestelmä, jolla juuri työtä jaetaan niin, että työssä oleva pystyy luopumaan työstään kannattavasti työttömän hyväksi.
PAU: Nollatuntisopimukset kiellettävä
PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen nostaisi yhteiskuntasopimukseen mukaan esimerkiksi muutosturva-asiat, alipalkkauksen sekä osa-aikaisten työsuhteiden tuomat ongelmat.
– Nollatuntisopimukset pitäisi olla ehdottomasti paperissa tarkoittaen, että sellaisista työsopimusmuodoista yritetään päästä eroon. Ylipäätään osa-aikatyö on oltava siinä. Ei voi olla tilannetta, että ihminen tekee 25 vuotta töitä 25 tunnin viikkotuntisopimuksella.
Aamu-tv:n keskustelussa sivuttiin myös hallituksen lupaamia miljardin euron verohuojennuksia sekä leikkauslistaa, jotka hallitus toteuttaa, jos yhteiskuntasopimusta ei synny.
– Sen voi nähdä veroporkkanana, se on se toinen puoli. Tai sitten sen voi nähdä kiristyksenä ja painostustoimeenpiteenä, jos hallitus sanoo tekevänsä miljardin verran leikkauksia eläkeläisiltä ja lapsiperheiltä, ellei tule yhteiskuntasopimusta, Heidi Nieminen pohtii haastattelussa.
Tiina-Emilia Kaunisto / SAK