Pätkätyötä tekevät hyötyisivät ammattiliitosta

Pätkätöissä ja epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien kannattaisi liittyä ammattiliittoon, pohti SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen maanantaina Ylen uutisissa.
26.07.2016 08:52
SAK

– Ammattijärjestön kautta heidän äänensä kuuluisi myös ay-liikkeen sisällä ja näitä asioita nostettaisiin entistä enemmän yhteiseen keskusteluun ja yhteisiksi tavoitteiksi, Matti Tukiainen toteaa.

Hänen mukaansa eläkeuudistuksessa ja vuosilomalain uudistuksessa on otettu huomioon epätyypillistä työtä tekevät, mutta paljon on vielä tehtävissä.

Nuorten työ pirstaleista

Ylen Uutisten Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan vain joka toinen alle 25-vuotiaista on ammattiliiton jäsen. Yleinen järjestäytymisaste on noin 75 prosenttia. Tukiainen vahvistaa tutkimuksen esittämän syyn nuorten alhaiselle järjestäytymisasteelle: nuorten työelämä on pirstaleista.

– Usein syynä on myös, ettei kukaan tarjoa ammattiyhdistyksen jäsenyyttä nuorelle työntekijälle. Tämä johtuu siitä, kun työyksiköt ovat menneet pienemmiksi eikä niissä välttämättä ole luottamusmiestä, Tukiainen tähdentää.

Lisäksi ammattiyhdistysliike, kuten muukin kansalaisjärjestötoiminta, kamppailee työntekijän vapaa-ajasta esimerkiksi viihde-elektroniikan kanssa.

Järjestämiskeskus madaltaa kynnystä

SAK:n tutkimusten mukaan nuoret suhtautuvat ay-liikkeeseen myönteisesti, vaikka nuorten liittyminen ammattiliittoon on ollut aina vähäisempää kuin varttuneemmilla työntekijöillä.

Helpottaakseen jäseneksi liittymistä SAK perustaa järjestämiskeskuksen, jossa haetaan löyhempiä tapoja päästä kiinni ay-liikkeen toimintaan siinä vaiheessa, kun nuori ei vielä tiedä, mille uralle hän työelämässä haluaa.

Yle Uutisten tutkimukseen haastateltiin noin tuhat henkilöä heinäkuun alkupuolella.

Tv-uutiset tässä linkissä ja Radio Ylen Ykkösen lähetys tässä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.