Paremmalla johtamisella vähemmän sairauspäiviä
Johtamisella on merkittävä vaikutus työntekijöiden työkykyyn. Sairauspoissaoloja, työkyvyttömyyttä ja tapaturmia voidaan vähentää hyödyntämällä reaaliaikaista tietoa ja investoimalla työkyvyn johtamiseen, ilmenee tänään Työterveyslaitoksen julkistamasta vertailututkimuksesta.
Tutkimuksessa mukana olleissa yrityksissä tekemättömän työn aiheuttama kustannuserä oli keskimäärin seitsemän prosenttia palkkapotista. Työntekijää kohden työkyvyttömyyden aiheuttamat kustannukset vaihtelivat 850 eurosta 4 300 euroon. Tekemättömän työn kustannuksiin luetaan työterveyshuollon kustannukset, lakisääteiset tapaturmavakuutusmaksut, työkyvyttömyyseläkemaksut sekä sairaus- ja tapaturmapoissaolojen palkkakustannukset.
Vertailututkimus on tehty kolmasti vuosina 2010–2012. Tutkimusjakson aikana tekemättömästä työstä aiheutuneet kustannukset vähenivät keskimäärin 27 prosenttia yrityksissä, joissa sairauspoissaoloja seurattiin ajantasaisesti ja tapauskohtaisesti ja työkykyjohtamiseen panostettiin.
Esimerkiksi Atrian henkilöstöjohtaja Tapio Palolahti kertoo Atrian pystyneen vähentämään muutamassa vuodessa sairaus- ja tapaturmapoissaoloja lähes neljä prosenttiyksikköä, kun se on lisännyt panostamista työntekijöiden työ- ja toimintakykyyn.
SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring korostaa, että työkykytoiminnan onnistuminen edellyttää hyvää yhteistyötä työnantajan ja työntekijöiden kesken.
– Luottamus eri osapuolten välillä työpaikalla on tärkeää ja luo pohjan onnistuneelle työkykytoiminnalle. Perusasioiden on oltava työpaikalla kunnossa.
Vertailututkimuksen tuottivat Työterveyslaitos, SAK, EK, Hoffmanco International ja PwC. Tutkimukseen osallistui 64 yhtiötä, jotka työllistävät yhteensä yli 80 000 henkilöä.