Pappers avasi Ruotsin tes-kierroksen 3-vuotisella sopimuksella

18.03.2004 15:59
SAK
Svenska Pappersindustriarbetareförbundet

Ruotsin 25 000 paperi- ja sellutyöläistä edustava ammattiliitto Pappers vastasi tänään iltapäivällä myönteisesti välittäjän "viimeiseen" tes-esitykseen. Myös työnantajapuoli hyväksyi uuden 3-vuotisen sopimuksen ehdot.

Sopimuksen kustannusvaikutus on yhteensä 7,3 prosenttia. Siihen sisältyy 0,5 prosentin kustannusvaikutusta vastaava työajan lyhennys. Ensimmäisenä vuonna yleiskorotus on 300 kruunua (kruunu on 11 senttiä) tai 1,6 prosenttia, ja paikallisesti jaetaan 0,9 prosentin nousu. Toisena ja kolmantena vuonna korotukset ovat hieman pienempiä.

Vuoden 2006 aikana toteutetaan työajan muutos työaikapankin kautta. Työntekijät voivat yksilöllisesti valita joko kahdeksan tunnin lyhennyksen vuosityöaikaansa tai 0,5 prosentin palkankorotuksen. Kolmantena vaihtoehtona on eläke-etuihin tehtävä parannus. Vaihtoehdoista työajan lyhennyksen suosio on viime vuosina kasvanut niin, että viimeksi enää vähemmistö valitsi palkankorotuksen tai eläke-etujen parannuksen.

Paperiteollisuuden osapuolten päästyä sopuun uudesta työehtosopimuksesta myös Metallityöläisten liitto ja Kemianliiton veljesjärjestö Industrifacket solmivat kevään tes-kierroksen ensimmäiset sopimuksensa. Metallissa sopimus koskee terästeollisuuden työläisiä, Industrifacketin jäsenkunnassa muovi-, kumi-, lasi-, väri- ja lääketeollisuuden työläisiä. Teollisuuden toimihenkilöiden ammattiliitto Sif liittyi osaltaan sopimuksiin. Konepajojen työehtoja koskeneen välitysesityksen Ruotsin Metalliliitto hylkäsi.

Myös Metalliliiton ja Industrifacketin sopimukset ovat 3-vuotisia. Sopimusten kustannusvaikutus on Pappersin sopimuksen tasolla ja pitää sisällään samanlaisen työaikaratkaisun kuin Pappersin sopimus.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.