Paperittomien ihmisten hyväksikäyttö vaarassa lisääntyä
Viranomaisten on tehostettava toimintaansa, jos pakkotyötä ja ihmiskauppaa halutaan käytännössä torjua, sanoo SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.
Suomi on saattanut voimaan Kansainvälisen työjärjestön ILO:n pöytäkirjan, jolla pyritään pakkotyön tehokkaampaan kitkemiseen sekä pakkotyöhön joutuneiden ihmiskaupan uhrien suojelun ja oikeusturvan parantamiseen.
– Suomessa on onneksi vielä vähän pakkotyötä, mutta ihmiskauppatapausten määrä on lisääntynyt samoin kuin työehtosopimuksen alittavien palkkojen maksaminen, sanoo Anu-Tuija Lehto.
Hän muistuttaa, että paperittomien työntekijöiden määrä on kasvanut Euroopassa.
– Myös Suomeen on tullut turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole saaneet oleskelulupaa tai joiden oleskelulupa on mennyt umpeen. Näitä ihmisiä on helppo käyttää hyväksi ja teettää heillä töitä muutaman euron tuntipalkalla.
Anu-Tuija Lehto vaatii viranomaisten resurssien parantamista, jotta ILO:n pöytäkirjan tavoitteet voidaan käytännössä saavuttaa.
– Pakkotyön estämisessä viranomaiset ovat avainasemassa. Tehokkaampi puuttuminen pakkotyöhön vaatii viranomaisilta nykyistä enemmän voimavaroja, mutta niitä ei nyt ole tulossa. Jos työsuojeluviranomaisten ja pakkotyön uhreja auttavien työtä ei tehosteta, väärinkäytökset lisääntyvät.
Anu-Tuija Lehdon mukaan työmarkkinajärjestöjen on tiivistettävä yhteistyötään pakkotyön ehkäisemiseksi. Tähän myös ILO patistaa osapuolia.
– Työnantaja- ja yrittäjäjärjestöjen pitää tarkistaa nykyistä paremmin alihankkijoidensa toimintaa ja varmistaa etteivät yritykset syyllisty pakkotyön käyttöön.