Palvelujen vapaa liikkuvuus edellyttää tilaajayrityksen vastuuta
EU:n direktiivi palvelujen vapaasta liikkuvuudesta on SAK:n mielestä laadittava niin, että se luo reilut ja tasavertaiset kilpailuedellytykset myös suomalaiselle työlle ja palveluyrityksille menestyä EU:n laajentuvilla sisämarkkinoilla. Samalla on kuitenkin pidettävä huolta siitä, ettei direktiivi johda epäreiluun kilpailutilanteeseen Suomen omilla kotimarkkinoilla. Palveludirektiivi ei saa horjuttaa työmarkkinoiden vakautta purkamalla sellaista valvontaa, jonka tarkoituksena on estää työehtojen polkeminen, veronkierto tai kansainvälisen talousrikollisuuden leviäminen.
SAK huomauttaa KTM:lle antamassaan lausunnossa, että EU:n perustamissopimuksen 50 artiklassa vahvistetaan se ehdoton periaate, että tarjottaessa palveluja toisessa jäsenmaassa se on tehtävä samoilla ehdoilla, joita siinä maassa sovelletaan. Siksi SAK pitääkin direktiiviehdotuksen lähtömaaperiaatetta erityisen ongelmallisena. Lähtömaaperiaate tarkoittaisi sitä, että kun esim. kyproslainen yritys tarjoaa palveluita Suomessa, siihen sovelletaan vain Kyproksen lainsäädäntöä ja lainvalvonta kuuluisi Kyproksen viranomaisille.
Lähtömaaperiaate on SAK:n mukaan omiaan rohkaisemaan suoranaiseen keinotteluun esimerkiksi postilaatikkoyhtiöitä hyväksikäyttämällä. EU:n sisämarkkinoille pääsyn takaamiseksi niitä perustettaisiin erityisesti sellaisiin jäsenmaihin, joissa lakien valvonta on heikointa ja verot ja maksut alhaisimpia.
SAK:n mielestä direktiivistä on poistettava lähetettyjä työntekijöitä koskevat kohdat, jotka riisuisivat jäsenmailta keinoja valvoa ulkomaisten työntekijöiden työehtoja. Direktiiviehdotuksen hyväksyminen tässä muodossa johtaisi harmaiden, ulkomaalaisia työntekijöitä hyväksikäyttävien työmarkkinoiden paisumiseen eikä mitenkään edistäisi sisämarkkinoiden häiriötöntä toimintaa.
Mikäli lähtömaaperiaatetta sovelletaan rajat ylittävään vuokratyöhön ja aliurakointiin, SAK edellyttää, että sekä Suomessa että unionitasolla toteutetaan palvelun tilaajayrityksen vastuu siitä, että alihankintayritys noudattaa työntekomaan lakeja ja työehtoja. Sen turvaamiseksi työmarkkinaosapuolille on myönnettävä rajat ylittävä kanneoikeus työlainsäädännön noudattamiseksi.
Lausunnossaan SAK toteaa myös, että pääosa palveluelinkeinoista on luonnollisista syistä sellaisia, että niiden kasvupotentiaali riippuu ennen kaikkea kysynnästä ja ostovoimasta kotimarkkinoilla. Liian suuria odotuksia sen suhteen, että palvelujen vapaa liikkuvuus olisi ihmelääke EU:n työllisyys- ja kilpailukykyongelmiin, ei siksi kannata asettaa.
SAK:n lausunto kokonaisuudessaan (pdf)
Lisätietoja
– apulaisjohtaja Matti Viialainen, (09) 7721 323