Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palveludirektiivin turvattava …

Uutinen

Palveludirektiivin turvattava työehdot ja edistettävä työpaikkojen syntymistä

SAK, STTK ja AKAVA

Palkansaajajärjestöt EU:n sosiaalihuippu- kokouksesta:

SAK:n, STTK:n ja AKAVAn mielestä Suomen hallituksen on toimittava tasapainoisen, työehtojen valvonnan takaavan ja työpaikkojen kasvua edistävän palveludirektiivin puolesta. Palkansaajakeskusjärjestöjen mukaan Euroopan parlamentissa saavutettu yhteisymmärrys antaa pohjan palveludirektiivin jatkovalmistelulle, mutta sitä on edelleen parannettava. Direktiivin on alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti edistettävä myös uusien työpaikkojen syntymistä.

Palkansaajakeskusjärjestöt jättivät hallitukselle yhteisen kannanottonsa valmistautuessaan torstaina 23.3. pidettävään EU:n työllisyyttä ja kasvua käsittelevään kolmikantaiseen sosiaalihuippukokoukseen.

Järjestöjen mukaan Suomen on huolehdittava osaltaan siitä, että palveludirektiivin jatkovalmistelussa ei enää vaaranneta sovittuja työelämän perusperiaatteita, kuten työehtosopimusten yleissitovuutta. Suomen onkin edistettävä ja tuettava Euroopan parlamentissa käynnistyneitä keskusteluja rajat ylittävästä työn tilaajavastuusta sekä ammattiliittojen kanneoikeudesta osana harmaan talouden torjuntaa.

Suomalaiset palkansaajajärjestöt kannattavat lämpimästi EU:n komission esitystä, jonka mukaan työelämän asioista järjestetään erillinen sosiaalipoliittinen huippukokous. Järjestöjen mukaan myös Suomen on jo omalla puheenjohtajuuskaudellaan nostettava työelämän asioita esiin. Talouden ja yhteiskunnan hyvinvointiulottuvuuden vahvistaminen eivät ole toisilleen vastakkaisia asioita, vaan pikemminkin toisiaan tukevia elementtejä.

Palkansaajakeskusjärjestöjen mukaan investoinnit koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin edesauttavat uusien hyvien työpaikkojen syntymistä samalla kun ne kohottavat eurooppalaisen työelämän tasoa. Investoinnit eivät ole kuitenkaan riittävällä tasolla eikä osaamisen laatukysymyksiin kiinnitetä riittävästi huomiota. Euroopan kilpailukyvyn onkin perustuttava korkeaan osaamiseen ja tuottavuuteen, eikä mataliin palkkoihin, ylipitkiin työaikoihin tai markkinoita vääristävään verotukseen.

EU:n sosiaalihuippukokoukseen osallistuvat Euroopan ay-liikkeen edustajina Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön, EAY:n puheenjohtaja Gandido Mendez ja apulaispääsihteeri Reiner Hoffmann sekä Itävallan keskusjärjestön ÖGB:n puheenjohtaja Fritz Verzetnitsch ja Saksan keskusjärjestön DGB:n puheenjohtaja Michael Sommer. Suomesta kokoukseen osallistuvat SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen, STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää ja AKAVAn puheenjohtaja Risto Piekka. Suomen hallitusta huippukokouksessa edustavat pääministeri Matti Vanhanen, työministeri Tarja Filatov ja sosiaaliministeri Tuula Haatainen.

SAK:n, STTK:n ja AKAVAn yhteinen kannanotto

Lisätietoja

  • johtaja Marjaana Valkonen, SAK, puh. 0400 705 136
  • kv-päällikkö Risto Kousa, STTK, puh. (09) 1315 2370, 040 501 6510
  • kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen, AKAVA, puh. 040 772 8861