Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palkkasalaisuuden purkaminen e…

Uutinen

Palkkasalaisuuden purkaminen edistäisi palkkatasa-arvoa

Marja Erkkilä

Samapalkkaohjelmasta ja tasa-arvolain vaatimuksista huolimatta naisten ja miesten väliset palkkaerot ovat jämähtäneet paikoilleen. SAK:n kehittämispäällikön Marja Erkkilän mukaan avoimuus palkka-asioissa auttaisi selvittämään perusteettomat palkkaerot työpaikoilla ja korjaamaan vääristymät.

– Valtion ja kuntien työntekijöiden palkat ovat julkisia. Kansalaisten verotiedot ovat julkisia. Iltapäivälehdet julkistavat säännöllisesti ammattinimikkeittäin keskiarvopalkkoja. Aivan samalla tavalla palkkoja voitaisiin vertailla myös työpaikoilla, Erkkilä sanoi tasa-arvopäivän aaton toimittaja-aamiaisella.

– Palkkojen avoin vertailu toisi samalla työnantajille paineita luoda avoimia ja oikeudenmukaisia palkkajärjestelmiä. Oikeudenmukainen palkitseminen myös vähentää kateutta ja lisää työmotivaatiota sekä tuottavuutta.

Tasa-arvolaki on vuodesta 2005 velvoittanut työpaikkoja tekemään palkkakartoitukset. Selvitykset osoittavat, että reilut puolet yli 30 työntekijää työllistävistä työnantajista on täyttänyt velvoitteensa. Vaikka kartoitusten määrä on lisääntynyt, niiden laadussa on yhä puutteita.

– Kartoitukset tehdään niin karkealla tasolla, ettei niistä voi päätellä mahdollista epätasa-arvoa, Erkkilä selvittää.

Lain mukaan kartoitus tulee tehdä yhdessä henkilöstön edustajien kanssa. Käytännössä näin ei kuitenkaan tapahdu. SAK:n tuoreiden tietojen mukaan palkkoja kartoittaneista työpaikoista alle puolet oli ottanut luottamushenkilön mukaan selvityksen tekemiseen. Joka neljäs luottamushenkilö ei ylipäätään tiedä, onko palkkakartoitusta tehty vai ei.

Marja Erkkilän mukaan tasa-arvolain tasa-arvosuunnittelua ja palkkakartoitusta koskevaa pykälää olisi syytä täsmentää.

– Työnantajalla pitää olla velvollisuus analysoida palkkakartoitusten tuloksia sekä verrata palkkoja samanarvoisissa tehtävissä myös yli työehtosopimusrajojen. Suunnitelmista ja kartoituksista pitää myös tiedottaa henkilöstölle, Erkkilä vaatii.

– Lisäksi luottamushenkilöille pitää antaa oikeus yksilökohtaisten palkkatietojen saantiin sekä kartoitusvaiheessa että mahdollisessa syrjintäepäilyssä.