Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palkansaajien ostovoima kasvaa…

Uutinen

Palkansaajien ostovoima kasvaa jopa ennakoitua nopeammin

Palkansaajien ostovoima kasvaa jopa ennakoitua nopeammin

Tulopoliittisen selvitystoimikunnan arvion mukaan palkansaajien ostovoima kasvaa tänä vuonna lähes kolme prosenttia eli nopeammin kuin tulopoliittista sopimusta solmittaessa alun perin arvioitiin. Ostovoiman nopea kasvu on seurausta sekä palkankorotuksista että parantuneesta työllisyydestä. Myös inflaatio on jäämässä odotettua hitaammaksi.

Työpaikat ovat lisääntyneet lähes kaikilla toimialoilla. Työssä olevia palkansaajia oli tämän vuoden tammi-syyskuussa 1,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Palkansaajien keskimääräisellä tulotasolla (2.400 euroa kuukaudessa) keskiansioiden 3,6 prosentin kasvu merkitsee noin 86 euroa kuukaudessa lisää tänä vuonna.

Kuntasektorilla ansioiden kasvu on nousemassa yli neljään prosenttiin. Kuntasektorin keskimääräistä nopeampi ansiokehitys perustuu erityisesti 2003-2004 tulopoliittisen kokonaisratkaisun yhteydessä sovittuun kunta-alan palkkaohjelmaan. Kunta-alan palkkausjärjestelmien kehittämisohjelma ulottuu vuoteen 2007.

Ostovoima olisi tänä vuonna kasvanut jopa nykyistä enemmän ilman metsäteollisuuden viime kesän työsulkua, joka heikentää hieman teollisuuden hintakilpailukykyä. Ensi vuonna hintakilpailukyvyn arvioidaan paranevan tuotannon ja tuottavuuden kasvun nopeutumisen ansiosta.

Jorma Antila

Myös ensi vuonna palkansaajien ostovoima kasvaa lähes kolme prosenttia. Keskiansiot nousevat vähemmän kuin tänä vuonna, mutta tehtyjen työtuntien määrän kasvu nopeutuu. Vuosina 2004-2006 palkansaajien ostovoima kasvaa näillä näkymin yli 11 prosenttia.

– Palkansaajien ostovoiman myönteinen kehitys on pitkälti tehtyjen tulopoliittisten sopimusten ansiota. Sopimukset ovat luoneet talouteen vakautta, pitäneet inflaation matalana, parantaneet työllisyyttä ja nostaneet palkansaajien reaaliansioita, toteaa tulopoliittisen selvitystoimikunnan jäsen, SAK:n ekonomisti Jorma Antila.

Palkansaajien ostovoiman muutos (%) ja osatekijöiden vaikutus (%-yksikköä) vuonna 2005

Palkansaajien ostovoiman muutos vuonna 2005

*) Inflaatio, veroaste, tulonsiirrot

Lähde: Tulopoliittinen selvitystoimikunta

Tulopoliittinen selvitystoimikunta: Arvioita vuosien 2005 – 2006 tulo- ja hintakehityksestä (pdf) (Huom: Acrobat 7-versio)

Lisätietoja

  • Tuposeton jäsen, SAK:n ekonomisti Jorma Antila, puh. 020 774 0121
  • Tuposeton jäsen, SAK:n ekonomisti Helena Pentti, puh. 020 774 0114