Palkansaajat: Säästöjen ja leikkausten vauhtia hidastettava

Palkansaajakeskusjärjestöt edellyttävät minihallitusneuvotteluilta päätöstä hidastaa valtion menoleikkauksia ja säästöjä.
16.06.2014 08:02 karhu admin

Työttömyyden kasvusta huolestuneet SAK, STTK ja Akava ehdottavat neuvotteluihin lähteville puolueille kehysriihessä sovittujen sopeutustoimien jaksottamista uudelleen. Järjestöjen tavoitteena on saada Suomeen nopeasti kasvua ja uusia työpaikkoja. Myös kasvupakettiin on suunnattava lisää rahaa.

Järjestöjen ekonomistit arvioivat, että yli 1,5 prosentin bruttokansantuoteosuutta vastaavat säästöt ja menoleikkaukset muodostavat todellisen uhan orastavalle talouden elpymiselle.

– Hallitus päätti keväällä myydä valtion omaisuutta 1,9 miljardilla eurolla. Myynnistä saatuja tuloja ohjataan valtionvelan lyhentämiseen 1,3 miljardia ja kasvupaketin rahoittamiseen 600 miljoonaa euroa. Kasvupaketin osuutta on kuitenkin lisättävä kasvun ja työllisyyden vahvistamiseksi, järjestöt esittävät.

SAK, STTK ja Akava muistuttavat tulevaa hallitusta siitä, että työmarkkinajärjestöt ovat kolmikannassa sitoutuneet neuvottelemaan eläkeuudistuksen valmiiksi vielä syksyn aikana. Palkansaajat odottavat uudelta hallitukselta, että se tukee eläkeratkaisua ottamalla sen jatkovalmisteluun mukaan työelämä- ja työvoimapoliittiset kysymykset.

Palkansaajat edellyttävät, että uusi hallitus noudattaa työelämän hankkeissa ja lainsäädäntöä kehitettäessä jatkossa kolmikantaista yhteistyömenettelyä.

– Tämä periaate unohtui, kun hallitus päätti keväällä leikata ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja työeläkkeiden indeksikorotusta. Lisäksi kumpikaan näistä päätöksistä ei juuri vaikuta valtiontalouteen, joten ne on syytä perua, järjestöt korostavat.

SAK:n, STTK:n ja Akavan kannanotto minihallitusneuvotteluihin.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.