Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palkansaajakeskusjärjestöt kii…

Uutinen

Palkansaajakeskusjärjestöt kiittivät Ahtisaarta (17.2.2000)

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava järjestivät torstaina lounaan kohta kautensa päättävän presidentti Ahtisaaren kunniaksi. Ravintola Savoyssa järjestetylle lounaalle osallistui presidentti Ahtisaaren ohella palkansaajakeskusjärjestöjen ja jäsenliittojen johtoa. Palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajat kiittivät tilaisuudessa presidentti Ahtisaarta hänen työstään ja hyvästä yhteistyöstä kuluneen kuuden vuoden aikana. Puheenjohtajat korostivat presidentti Ahtisaaren päättävän kautensa sekä ulkopolitiikan että kotimaan asioiden hoidon kannalta menestyksekkäästi.

– Suomi on presidentti Ahtisaaren kaudella tehnyt suuria ratkaisuja oman kansainvälisen asemansa määrittelyssä. EU:n jäsenyys ja osallistuminen talous- ja rahaliiton rakentamiseen ovat olleet Suomen kannalta oikeita valintoja, totesi SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen. – Tehtäväänsä hoitaessaan Ahtisaari on saanut osakseen laajaa arvostusta ja luottamusta. Konkreettisena tekona voidaan mainita hänen sovittelijantaitonsa Kosovon kriisin ratkaisussa. Ahtisaari jää kansalaisten mieliin presidenttinä joka on työssään ja teoissaan asettunut heikomman puolelle. Presidentin asettaman työllisyysryhmän esityksillä oli erittäin suuri merkitys myöhempien vuosien talouspolitiikan linjoittamisessa. Presidentti Ahtisaari on arvostanut myös työmarkkinajärjestöjen yhteistyötä ja korostanut sopimusyhteiskunnan merkitystä maamme selviytymisen kannalta.

Työllisyyden hoito korostui myös STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään puheenvuorossa:

– Martti Ahtisaaren presidenttikaudella on sisäpolitiikassa kiinnitetty erityistä huomiota laman seurauksensa syntyneen suurtyöttömyyden alentamiseen. Toimivilla työmarkkinamekanismeilla on osaltaan ollut suuri vaikutus siihen, että työttömyys on saatu kääntymään tasaiseen laskuun. Työttömyyden alenemiseen tähtäävä vuoropuhelu tasavallan presidentin ja palkansaajakeskusjärjestöjen välillä on toiminut hyvin. Uskomme, että keskustelu hyvinvointiyhteiskunnan ja työelämän arvoista jatkuu myös seuraavan presidentin kanssa.

Akavan puheenjohtaja Risto Piekka kiitti sekä presidentti Ahtisaaren kansallista että kansainvälistä roolia.

– Suomen kansainvälinen asema on merkittävästi muuttunut presidenttikaudellanne. Sekä EU-jäsenyyden että talous- ja rahaliiton myötä Suomesta on tullut osa laajaa taloudellista ja poliittista aluetta. Näin jälkikäteen arvioiden molemmat päätökset ovat olleet viisaita. Edellytyksemme huolehtia kansalaisten taloudellisesta ja sosiaalisesta hyvinvoinnista on parantuneet.

– Muutos on merkinnyt paitsi talouden vakautta, myös valtiovallan ja työmarkkinoiden yhteistoiminnan merkityksen kasvua. Kun keskeiset talouspoliittiset keinot ovat budjettipolitiikka ja työmarkkinasopimukset, avointa ja sujuvaa yhteistyötä, Suomen kolmikantaista neuvottelumallia, tarvitaan.

Presidentti Ahtisaari kiitti palkansaajajärjestöjä kuluneiden kuuden vuoden aikana tehdystä yhteistyöstä. Presidentti näki, että työmarkkinajärjestöjen panos suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa tulee jatkossakin olemaan merkittävä. Presidentti muisteli lämmöllä yhteistyötä Matti Pekkasen työllisyystyöryhmän asettamisessa ja työryhmän ehdotusten eteenpäinviennissä. Presidentti Ahtisaari piti hyvin tärkeänä etteivät järjestöt jatkossakaan unohda työttömien asiaa.

– Työtä paremman työllisyyden hyväksi on jatkettava, presidentti totesi.