Palkansaajakeskusjärjestöt: EU:n panostettava työllisyyden hoitoon
Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava vetoavat työllisyyden hoitamisen puolesta pääministerille tänään luovuttamassaan kirjeessä. Ne nostavat esiin suomalaisten ja samalla myös eurooppalaisten palkansaajien huolen ennen 11. helmikuuta 2010 järjestettävää EU:n ylimääräistä huippukokousta. Keskeinen viesti on, että talouden elvytystoimia ei pidä lopettaa liian aikaisin, kun työttömyys on kasvussa ympäri Eurooppaa.
Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava pääministerille luovuttamassaan kirjeessä:
Välitämme tiedoksenne suomalaisten ja samalla myös eurooppalaisten palkansaajien huolen ennen 11. helmikuuta 2010 järjestettävää EU:n ylimääräistä huippukokousta. Keskeinen viestimme on, että talouden elvytystoimia ei pidä lopettaa liian aikaisin, kun työttömyys on kasvussa ympäri Eurooppaa.
Euroopan maiden hallitusten on ylläpidettävä kulutusta, tuettava kasvua ja investoitava tulevaisuuteen. Hallitusten on pidettävä kiinni EU:n yhteisestä elvytysohjelmasta, jossa sovittiin, että prosentti bruttokansantuotteesta ohjataan työllistäviin toimiin. Se on välttämätöntä erityisesti nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseksi. Suomessakin juuri alle 25 -vuotiaiden työttömyys on noussut kaikkein nopeimmin. EU tarvitsee ensisijaisesti strategian kohti täystyöllisyyttä, ei liian aikaista vetäytymistä elvytystoimista, mikä voisi johtaa talouskriisin syventymiseen.
Eurooppalaiset palkansaajat pitävät tärkeänä, että nuorille annetaan takuu joko työpaikasta tai opiskelupaikasta, jotta nuorten syrjäytyminen voidaan ehkäistä. Lisäksi kansalaisten ostovoimaa täytyy pitää yllä. Nyt on rakennettava uuden kestävän talouskasvun edellytyksiä suuntaamalla tutkimus- ja kehitysrahoitusta ympäristö- ja energiateknologiaan. Investoinnit kestävään tuotantoon ovat tärkeitä kaikilla aloilla. Edelleen on myös investoitava hyvinvointipalveluihin ja julkisiin palveluihin, jotka toimivat yhteiskuntaa tasapainottavina tekijöinä ja estävät taantuman muuttumista lamaksi.
Palkansaajat vaativat rahamarkkinoiden valvonnan tehostamista, jotta uusilta talouskriiseiltä voidaan välttyä. Rahamarkkinoilla maksettavista ylisuurista bonuksista pitäisi joko luopua kokonaan tai niiden verotusta pitäisi selkeästi kiristää. On harkittava myös spekulatiivisten valuuttaliikkeiden verotusta.
Eurooppalaiset palkansaajat pitävät hyvänä julkisten investointien lisäämistä teollisuuteen. Palkat on pidettävä sellaisella tasolla, että kulutus säilyy vakaana. Erityistä huomiota on kiinnitettävä pätkätöiden varassa elävien aseman parantamiseen. Lisäksi lähetettyjen työntekijöiden ja siirtolaisten asemaa suhteessa muihin työntekijöihin on vahvistettava. Tähän ongelmavyyhteen liittyy myös tehokas puuttuminen ylipitkien työaikojen käyttöön, ja siitä syystä työaikadirektiivistä on saatava aikaan ratkaisu, joka ottaa huomioon myös työntekijöiden tarpeet.
Yllä olevan voisi tiivistää lauseeksi: &#;8221Pankkien pelastaminen ei riitä, on pelastettava myös työpaikat”.
Euroopan ammatillinen keskusjärjestö EAY tapaa huippukokouksen uuden puheenjohtajan lähipäivinä, jotta saamme viestimme näkyvästi ja tehokkaasti esiin. Toivomme, että Suomen hallitus tukee EAY:n tavoitteita tulevassa huippukokouksessa.
Lauri Lyly , SAK:n puheenjohtaja
Mikko Mäenpää, STTK:n puheenjohtaja
Matti Viljanen, Akavan puheenjohtaja