Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palkansaajajärjestöt tapasivat…

Uutinen

Palkansaajajärjestöt tapasivat Valéry Giscard d'Estaingin

Valéry Giscard d'Estaing. Lähde: Euroopan komissio, Audiovisuaalinen kirjasto.

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA luovuttivat Euroopan tulevaisuutta valmistelevan konventin puheenjohtajan Valéry Giscard d’Estaingille tänään järjestöjen yhteisen kirjelmän Säätytalolla. Kirjeessä palkansaajakeskusjärjestöt pitävät tärkeänä, että palkansaajia ja kansalaisia lähellä olevat kysymykset saavat entistä suuremman painoarvon konventissa.

– Tavoitteemme on Euroopan yhteiskuntamallin ankkuroiminen perustuslailliseen sopimukseen, kirjeessä todetaan. Nizzassa joulukuussa 2000 hyväksytyn perusoikeusasiakirjan saaminen oikeudellisesti sitovaksi osaksi perustamissopimusta on järjestöjen mielestä kiireellinen asia niin EU:n syventymisen kuin laajentumisen kannalta. Järjestöt korostavat myös yhteisen ja kestävän eurooppalaisen talouspolitiikan merkitystä talous- ja rahaliitossa sekä julkisten palvelujen aseman merkitystä eurooppalaiselle hyvinvointimallille.

– Määräenemmistöpäätösten lisääminen myös työ-, verotus- ja sosiaalipolitiikan asioissa on nähdäksemme välttämätöntä, järjestöt lisäksi toteavat.

SAK, STTK ja Akava edellyttävät kirjeessään eurooppalaisten työelämän suhteiden kehittämisen esteiden poistamista. EU:ta kehitettäessä on luotava edellytykset kolmikantaisuuden ja työmarkkinajärjestöjen välisen vuoropuhelun kehittymiselle tavoitteena Euroopan tason työelämän suhteet (industrial relations) kansallisia työmarkkinajärjestelmiä täydentämään.

Tapaamisessa Säätytalolla paikalla järjestöistä olivat SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Ahmavaara ja kv-johtaja Marjaana Valkonen, STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää sekä AKAVAn puheenjohtaja Risto Piekka.

Palkansaajajärjestöjen kirjelmä kokonaisuudessaan