Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palkansaajajärjestöt esittävät…

Uutinen

Palkansaajajärjestöt esittävät korkean tason työryhmän perustamista arvioimaan Euroopan työaikakysymyksiä

Euroopan työaikakysymyksiä selvittämään on perustettava korkean tason työryhmä

(SAK, STTK, AKAVA) Palkansaajakeskusjärjestöt STTK, SAK ja AKAVA esittävät riippumattoman korkean tason työryhmän perustamista arvioimaan Euroopan työaikakysymyksiä ja tekemään niihin liittyviä kehittämisesityksiä. Asiaan liittyvä muistio on tänään jätetty työministeri Tarja Filatoville.

Järjestöjen mielestä Euroopan unionin tulee pitää huolta siitä, että jäsenmaiden välille ei muodostu työaikasuojelun syrjäyttävää epätervettä työaikakilpailua. Globaalissa kilpailussa Euroopan tulee monipuolistaa nykyisten työaikojen käyttöä, havaita yritysten ja työntekijöiden henkilökohtaiset tarpeet sekä ottaa huomioon aiempaa korkeampaan osaamiseen perustuvat työmarkkinat.

Suomi on korostanut EU-puheenjohtajuuskaudellaan työelämän innovatiivisuutta, tuottavuutta ja työmarkkinoiden muutoksenhallintaa.

– Näihin liittyvät kiinteästi työssä jaksaminen, ikääntymiseen valmistautuminen sekä työn- ja perhe-elämän yhteensovittaminen, jotka kaikki ovat yhteydessä työaikoihin, palkansaajakeskusjärjestöt muistuttavat.

Järjestöt myös toivovat, että Eurooppa-neuvosto perustaa Suomen aloitteesta työryhmän. Työryhmä selvittäisi EU:n alueella olevia työaikakäytäntöjä ja tekisi esityksiä Lissabonin strategian ja sosiaalisen Euroopan edellyttämään uudistuvaan työelämään soveltuvista, myös työaikasuojelun huomioon ottavista hyvistä työaikakäytännöistä.

Työryhmän vetäjäksi järjestöt esittävät valittavaksi työmarkkinoihin hyvin perehtynyttä, arvostettua ja riippumatonta henkilöä. Vetäjän lisäksi ryhmässä tulee olla rajattu määrä henkilöitä, jotka kykenevät tuomaan esille kaikkien sidosryhmien näkökannat.

Järjestöjen mielestä työryhmän tulisi antaa raporttinsa mahdollisimman nopeasti ja se tulisi myös julkistaa. Raportin jälkeen komission ja jäsenvaltioiden tulisi osana sosiaalista vuoropuhelua käydä keskustelua raportissa esitetyistä aloitteista ja ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin.

Lisätietoja

  • Päälakimies Jorma Rusanen (SAK), puhelin 040 548 6551
  • Lakimies Juri Aaltonen (STTK), puhelin 040 553 8536
  • Lakimies Maria Löfgren-Toivonen (AKAVA), puhelin 040 568 2798