Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palkansaajajärjestöjen Pride-s…

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhdenvertaisuusaamiainen järjestettiin Helsingin Kalliossa IPI Kulmakuppilassa.

Uutinen

Palkansaajajärjestöjen Pride-seminaari: Työpaikan asenneilmaston muutos lähtee johtamisesta

Mitä moninaisempi työyhteisö on, sitä enemmän sillä on innovaatiokykyä, hyvää päätöksentekoa ja laadukasta työvoimaa, kun ketään ei suljeta rekrytointivaiheessa ulos. Myös työhyvinvointi lisääntyy ja sairauspoissaolot vähenevät, kun työntekijät voivat tuntea olonsa työpaikalla turvalliseksi.

Näin summasi johtava asiantuntija Panu Mäenpää McKinseyn Why diversity matters -julkaisuun koottuja tutkimustuloksia. Mäenpää juonsi tiistaina 8.9. SAK:n, Akavan ja STTK:n yhdenvertaisuustapahtuman paneelikeskustelun.

Yhdenvertaisvaltuutetun toimistoon tulee vuodessa noin tuhat yhteydenottoa. Vain kaksi prosenttia yhteydenotoista tulee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilta henkilöiltä, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman kertoi.

– Tässä näyttäisi olevan aliraportointia. Myös EU:n perusoikeusviraston tutkimuksen perusteella 90–95 prosenttia hlbt-ihmisistä ei ilmoita syrjintäkokemuksistaan, koska se ”on vain sellaista, joka kuuluu arkeen”.

Vaikka Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on parempi kuin monessa muussa maassa, ongelmiakin edelleen löytyy. Setan puheenjohtaja Sakris Kupila otti niistä esille muun muassa sen, etteivät ihmiset tiedä oikeudestaan olla suojassa syrjinnältä.

– Erityisesti sukupuolen ilmaiseminen tuntuu olevan monelle vielä sellainen asia, etteivät ihmiset tiedä sen perusteella tapahtuvan syrjinnän olevan kiellettyä.

Setan puheenjohtaja Sakris Kupila ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman.

Yhdenvertaisuussuunnitelma auttaa epäkohtien havaitsemisessa

Yhdenvertaisuussuunnitelma on lain mukaan laadittava kaikilla vähintään 30 henkeä työllistävillä työpaikoilla. Vaikka suunnitelman tekeminen saattaa tuntua hankalalta, siitä on työpaikalle paljon hyötyä, Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko kannusti.

– Suunnitelman tekeminen pakottaa työpaikan pohtimaan, mitä epäkohtia siellä on ja miten niitä ryhdytään korjaamaan. Ongelma on se, ettei yhdenvertaisuus- tai tasa-arvosuunnitelmien laatimista valvota eikä seurata. Siksi lainsäädännöstä pitäisi tulla selkeät ja tarkkarajaiset säännökset ja reunaehdot.

Kone Oyj:ssä yhdenvertaisuutta edistetään suunnitelmien lisäksi muun muassa kaikille työntekijöille ympäri maailmaa jaettavan työkirjan avulla. Henkilöstöjohtaja Tiina Kautosen mukaan kirjassa muun muassa kuvataan, mitä monimuotoisuus ja osallistava kulttuuri Koneella tarkoittaa.

Muitakin järjestelmiä Koneen arvojen ja toimintatapojen selvittämiseksi työntekijöille löytyy.

– Koko Koneen eettisessä ohjeistuksessa kerrotaan niistä periaatteista, miten haluamme meillä toimittavan. Meillä on myös sisäiset järjestelmät, joihin epäkohdista voi ilmoittaa nimellä tai nimettömänä, esihenkilöille ja HR:lle kertomisen lisäksi, Kautonen totesi.

Syrjinnän ehkäisemistä ei pidä jättää yksilöiden vastuulle

Allianssissa vaikuttamisen asiantuntijana työskentelevä Eero Löytömäki tähdensi avoimuuden ja epäkohtien tunnistamisen merkitystä syrjinnän ehkäisemisessä. Hän pitää nollatoleranssin julistamista jeesusteluna, joka on helppo heittää.

– Se kääntyy helposti itseään vastaan. Silloin voi olla vielä vaikeampi ilmoittaa ongelmista. On parempi, että tunnistetaan, että meilläkin todennäköisesti syrjitään ja sille pitää tehdä jotain.

Sakris Kupila halusi nostaa esille johtamisen merkityksen työpaikan asenneilmapiirin muutoksessa. Esihenkilöt, henkilöstöhallinto ja työpaikan strategia ovat siinä avainasemassa.

– Olen tosi kyllästynyt siihen keskusteluun, kuinka rohkeita tietyt ihmiset ovat, kun he ovat omia itsejään tai ilmoittavat syrjinnästä. Sen ei pitäisi koskaan olla yksilön omalla vastuulla, siitä tulee tosi rankkaa.

Palkansaajien keskusjärjestöjen Voiko töihin tulla sellaisena kuin on? -tilaisuus pidettiin Helsinki Pride -viikolla Kallion IPI Kulmakuppilassa. Voit katsoa tallenteen tilaisuudesta alta löytyvästä upotuksesta ja SAK:n YouTube-kanavalta.

SAK on Helsinki Pride 2020 -tapahtuman kumppani ja on mukana myös lauantaina 12.9. järjestettävässä virtuaalisessa Pride-kulkueessa. Koko Pride-viikon ohjelmaan voit tutustua tapahtumasivulla.

Katso tallenne keskustelusta

SAK on Helsinki Priden 2020 Silver-tason kumppani.

#imwithpride #workingwithpride #helsinkipride2020