Paljon töitä luottamuksen rakentamiseksi
Palkansaajien vaikutusvalta syntyy yhteistyöstä. Siihen tarvitaan SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan vahvaa luottamusta ja suurta avoimuutta liittojen kesken. Liittojen yhteistä voimaa ei ole syytä horjuttaa.
− En luota maan hallitukseen, Työpaikkoja ei synnyt kepittämällä, muistutti PAMin Sauli Isokoski SAK:n kesällä valitun edustajiston ensimmäisessä kokouksessa. Myös Metalliliiton Pirkko Valtanen piti hallituksen työttömyysturvan leikkauksia raukkamaisina.
Luottamukseen tai sen puutteeseen kiteytyi useammankin puheenvuoron viesti. Toivetta muutoksesta herätteli esimerkiksi PAMin Berhan Ahmadi, joka kehotti äänestämään kuntavaaleissa, jotta päättäjiksi saadaan ihmisiä, jotka tuntevat työntekijöiden olot ja estävät tämän maan vajoamisen köyhyyteen, matalapalkkayhteiskunnaksi.
JHL:n Eija Paananen kehotti etsimään yhteistä Suomen mallia, johon sisältyy myös tasa-arvoelementtejä. Saman liiton Markus Lepinoja kummeksui julkisen työnantajan asennemuutosta. Tehdään vain päätöksiä yksityistämisestä, käydään yt-neuvotteluja ja potkitaan pienipalkkaisia. Nytkin sotea varten tehdään kunnissa isoja päätöksiä, joiden hintaa ei edes vaivauduta laskemaan.
AKT:n Vesa Pohjola haastoi ay-väen antamaan kuntavaaleissa epäluottamuslauseen nykypolitiikalle.
Huolta jaksamisesta
Työelämän myllerrysten ja yt-neuvottelujen keskellä luottamusmiehet joutuvat SEL:n Eija Ojasen mukaan koville.
− Olen huolissani luottamusmiesten jaksamisesta. Kun yt-neuvottelut alkavat, soi puhelin yötä päivää. Luottamusmiesten jaksamisen tueksi kaipaisin koulutusta ja työnohjausta.
PAMin Tarja Puotsaari taas oli huolissaan kaupan alan työntekijöiden jaksamisesta. Kaupan aukioloaikojen vapauttaminen ei ole tuodut lisää töitä. Ovet ovat aina auki, mutta henkilökuntaa ei ole lisätty.
JHL:n Jarmo Nyrönen kantoi huolta siitä, kuinka SAK näkyy alueilla aikana, jolloin rakennetaan sotea ja maakuntauudistusta.
PAMin Kenneth Lindström haki tositarkoituksella työnantajia keskusteluihin. Hän piti omituisena sitä, että rahaa riittää osinkoihin, mutta ei investointeihin eikä palkkoihin.
Ei matalapalkkayhteiskuntaan
JHL:n Tommi Raunela arvioi työnantajien tavoitteena olevan matalapalkka-Suomi. Viime aikojen maan hallituksen ja työnantajien puheet enteilevät sitä, että julkinen sektori ajetaan alas tai että sotella luodaan uusia matalapalkka-aloja.
PAMin Lilli Kilpinen piti tärkeänä, että Suomen mallissa pitää ottaa huomioon pienipalkkaiset alat. Erityisesti hän kaipasi solidaarisuutta.
Useammankin kokousedustajan mielestä ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat täysin kestämättömiä. Ja lisäksi aika on äärimmäisen huono, koska juuri teollisuus osoittaa piristymisen merkkejä, ainakin länsirannikolla.
Aino Pietarinen