Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palanko-Laaka: Perjantaina voi…

Uutinen

Palanko-Laaka: Perjantaina voimaantullut uusi työsopimuslaki myönteinen esimerkki jatkuvasta neuvottelu- menettelystä (02.06)

– Työmarkkinajärjestöt ovat tulopoliittisessa sopimuksessa sopineet olevansa valmiita jatkuvaan neuvottelumenettelyyn keskenään. Näin järjestöjen välillä voitaisiin joustavasti käynnistää yhteisiä hankkeita työelämän kehittämiseksi. Sopijaosapuolet ovat pyrkineet siihen, että kehittämishankkeet näkyisivät erityisesti työpaikkatasolla, totesi SAK:n osastopäällikkö Kirsti Palanko-Laaka SAK:n Etelä-Savon aluekokouksessa Mikkelissä lauantaina.

– SAK:n edustajakokous otti voimakkaasti kantaa tulopoliittisen sopimustoiminnan ja jatkuvan neuvottelumenettelyn uskottavuuteen, kun se edellytti työantajilta tuloksia tulopoliittisessa sopimuksessa asetettujen työryhmien työltä. Varsinainen koetinkivi kuluvalle sopimuskaudelle on edustajakokouksen vaatimus jo ensi syksynä käynnistettävistä keskusteluista paikallisen sopimisen laajentamisesta työn sisältöjen ja organisoinnin suuntaan sekä tulos- ja voittopalkkioiden pelisääntöjen luomisesta. Edustajakokouspäätöksiä on luettava siten, että raha-tupot eivät ole mahdollisia. Edelleenkin tulopoliittisiin sopimuksiin on sisällytettävä sellaisia laadullisia työelämän uudistuksia, jotka konkreettisella tavalla parantavat työpaikkojen olosuhteita.

– Eilen voimaantullut työsopimuslaki on oivallinen esimerkki jatkuvan neuvottelumenettelyn hengessä toteutetusta työelämän uudistuksesta. Työsopimuslakikomiteassa tehdyillä ratkaisuilla pyrittiin edistämään hyvää työmarkkinoiden neuvotteluilmapiiriä. Ilman tätä tavoitetta osapuolten välillä tuskin olisi löytynyt yhteisymmärrystä työehtosopimuksien yleissitovuuden vahvistamisesta, vuokratyön vähimmäisehdoista tai epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien aseman parantamisesta. Kun komitean ehdotus joutui työehtosopimuksien yleissitovuudesta poliittisten kiistojen kohteeksi, työmarkkinajärjestöjen yksimielisyys ja halu luoda edellytyksiä käynnistyville tulopoliittisille sopimusneuvotteluille johtivat maan hallituksessa viime syksynä poliittiseen kompromissiin, joka säilyi myös eduskunnassa.