Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palanko-Laaka: Luottamusmiehet…

Uutinen

Palanko-Laaka: Luottamusmiehet yhä tärkeämpiä myös työnantajille

– Luottamusmiesorganisaatio on työpaikkojen ammattiyhdistystoiminnan selkäranka. Perinteisesti luottamusmiesten ydintehtäviin ovat kuuluneet työehtosopimuksiin ja työlakien noudattamiseen liittyvä edunvalvonta. Erityisen tärkeä on heidän merkityksensä neuvottelu- ja sopimusjärjestelmän paikallisina ylläpitäjinä. Heidän ensisijainen tehtävänsä on toimia työntekijöiden edustajana työpaikoillaan, sanoi SAK:n osastopäällikkö Kirsti Palanko-Laaka SAK:n Pohjanmaan aluekokouksessa Kuortaneella lauantaina.

– Ajan mittaan luottamusmiesten rooli on muuttunut. Heistä on enenevästi tullut työyhteisöjensä kehittäjiä ja paikallisen sopimisen osapuolia. Luottamusmiesten roolimuutos merkitsee sitä, että heidän toimintansa on yhä tärkeämpää myös työnantajien kannalta. Siihen nähden on vaikea ymmärtää työnantajajärjestöjen vastustusta luottamusmiesjärjestelmän laajentamiseksi niin, että se toimisi kaikilla työpaikoilla. Tässä tarkoituksessa SAK on vaatinut muun muassa alueellisen luottamusmiehen hyväksymistä.

– Yrityskoon pienentyminen on harventanut luottamusmiesten määrää oleellisesti. Kun vuonna 1984 oli yli 80 prosentilla työpaikoista luottamusmies, luku on nyt pudonnut 66 prosenttiin. Itse järjestelmän kehittämisen ohella myös ammattiyhdistysliikkeen on omalla toiminnallaan lisättävä luottamusmiestehtävän houkuttelevuutta. Luottamusmiehille on tarjottava näköalapaikkoja, kehittymismahdollisuuksia ja vuorovaikutussuhteita. Ay-liikkeen on pidettävä huolta osaltaan luottamusmiesten psyykkisestä ja fyysisestä jaksamisesta. Tulossa oleva työelämän sukupolven vaihdos uhkaa synnyttää nykyistäkin suuremman luottamusmieskadon.

– Ay-liikkeen on haastettava myös työnantajat huolehtimaan luottamusmiehistä ja riittävän kattavasta organisaatiosta. Paras lääke on työnantajien irtaantuminen kaikilla neuvottelutasoilla ideologissävyisestä vastakkainasettelusta ja asenteenmuutos henkilöstön edustuksellista toimintaa kohtaan. Työnantajien tulisi osata ennakkoluulottomasti arvioida suomalaisen luottamusmiesjärjestelmän etuja ja vahvuuksia. Työnantajien ei kannata haikailla paikallisen sopimisen perään, jos oma takapiha on siivoamatta.

– Luottamusmiesjärjestelmä on epäilemättä murroksessa. SAK:n viikon kuluttua alkava edustajakokous tulee erityisesti paneutumaan luottamusmiehen muuttuviin tehtäviin työpaikkojen edunvalvonnassa. Se on osaltaan SAK:laisen ay-liikkeen kunnianosoitus luottamusmiesten jäsenistön hyväksi tekemästä työstä.