Paikallinen sopiminen vaatii yhteistä säveltä
Paikallinen sopiminen onnistuu vain työpaikan osapuolten luottaessa toisiinsa, muistuttaa SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila. Mitä syvempää luottamus on, sitä parempia tuloksia saadaan sopimalla aikaan.
– Luottamuksen puute korostuu vaikeina aikoina. Mikäli sitä ei ole, se on kuin ylimääräinen vero, jonka työpaikka joutuu maksamaan. Työpaikat, joissa on onnistuttu löytämään yhteinen sävel jo hyvinä aikoina, ovat etulyöntiasemassa, mikäli joudutaan tekemään huonoina aikoina ikäviä päätöksiä, Antila jatkaa.
SAK:n kehittämispäällikön mielestä suomalainen kolmikantainen sopimismalli on luonut hyvät mahdollisuudet luottamuksen syntymiselle työpaikoilla.
– Työmarkkinaosapuolet ovat perinteisesti löytäneet yhdessä ratkaisuja vaikeisiinkin asioihin. Kaikesta ei ole tarvinnut neuvotella työpaikoilla, vaan työehtosopimukset ovat antaneet raamit suurimmalle osalle työpaikkoja. Näin työpaikkatasolla on voitu panostaa enemmän työpaikan arkisten asioiden kehittämiseen.
Työelämä2020-hanke järjestää tänään yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa Luottamus ja yhteistoiminta -seminaarin. Tilaisuudessa käydään läpi yt-käytäntöjä, jotka lisäävät luottamuksen ilmapiiriä työpaikoilla. Myös SAK kuuluu Työelämä2020-verkostoon.