Paikallinen sopiminen edellyttää työnjohtovallan kaventamista

Paikallisen sopimisen lisääminen edellyttää, että työntekijät saavat kaikki tarvitsemansa tiedot, lakimies Anu-Tuija Lehto tähdentää. Lisääminen edellyttää myös työnantajan työnjohtovallan kaventamista.
07.07.2015 10:20
SAK
SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

 Työpaikoilla, joilla ei sovita mitään paikallisesti, ei ole kyse kannustamisen puutteesta tai siitä, etteivät osapuolet osaa sopia. Kyse on vain siitä, ettei työntekijöihin luoteta tai sopiminen on sanelua, Lehto toteaa Turun Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan.

Lehto muistuttaa, että sairauspoissaolojen käytännöistä sekä työaikapankeista sovitaan jo nyt monilla työpaikoilla.

Työpaikoilla on myös monia omia käytäntöjä, jotka parantavat työntekijöiden hyvinvointia, kuten työaikojen joustot työntekijän tarpeiden mukaan, kuntoilumahdollisuudet ja työntekijöiden mahdollisuudet osallistua päätöksentekoon.

– Työaikapankit, sairauspoissaolojen vähentäminen ja työhyvinvointiin vaikuttavat kysymykset ovat sellaisia, joista työpaikat voisivat sopia paikallisesti, luettelee Lehto.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus aikoo selvittää, miten paikallista sopimista voisi kehittää työpaikoilla. Hallitus on asettanut selvitysmiehen, joka laatii ehdotuksen asiasta lokakuun puoliväliin mennessä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.