Päihdeohjelmat toimivat isoilla työpaikoilla

SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring arvioi, että päihdeohjelmat on otettu kiitettävästi käyttöön isoilla työpaikoilla.
17.02.2014 15:23
SAK
Kari Haring

– Erityinen haaste on saada ohjelmat toimimaan myös keskikokoisilla ja pienillä työpaikoilla.

Tiedot käyvät ilmi SAK:n luottamushenkilöpaneelista, jossa kyseltiin työmarkkinajärjestöjen suosittelemien päihdeohjelmien yleisyyttä SAK:laisilla työpaikoilla.

– Luottamushenkilöistä lähes 70 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on käytössä päihdeohjelma. Suurilla työpaikoilla työantaja myös puuttuu ongelmiin hyvin, mutta pienemmissä on toivomisen varaa.

Erikokoisten työpaikkojen välillä on havaittavissa suuria eroja. Alle kymmenen henkilöä työllistävien työpaikkojen luottamushenkilöistä vain 20 prosenttia kertoi, että työpaikalla on päihdeohjelma. Yli 250 henkilön työpaikoilla ohjelma on puolestaan käytössä jo yli 90 prosentilla.

Suurilla työpaikoilla vastaajista yli puolet kertoi havainneensa päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia.

– Kaksi kolmesta yli 50 henkilön työpaikalla kertoo, että henkilöstöä on ohjattu hoitoon päihdeongelmien vuoksi. Tämä osoittaa päihdeohjelmien tarpeellisuuden, Haring sanoo.

Neljäsosa kaikista kyselyyn vastanneista ja puolet isompien työpaikkojen luottamushenkilöistä kertoi lisäksi, että heidän työpaikallaan on irtisanottu henkilöitä päihdeongelman vuoksi viimeisen kahden vuoden aikana.

– Pelkkä hoitoon ohjaaminen ei riitä. Tarvitsemme uusia keinoja päihteidenkäytöstä johtuvien ongelmien ratkaisemiseksi. Huomioita on kiinnitettävä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, SAK:n asiantuntijalääkäri Haring painottaa.

Työmarkkinajärjestöt antoivat yhteisen suosituksen työpaikkojen päihdeohjelmista vuonna 2006. Se sisältää ohjeita päihdeongelmien ennaltaehkäisyä, päihdeasioiden käsittelyä ja hoitoonohjausta koskevan toimintamallin tekemisestä.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi 1 070 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.