Pääkirjoitus: Tolkku työnteossakin

Työntekijät kaipaavat lisää vapaata jaksaakseen paremmin työssä. Mutta vastakkaisiakin vaateita on. Työnantajat haluaisivat siirtää kirkolliset pyhät viikonlopuille.
12.06.2012 07:16 karhu admin

Työntekijät kaipaavat lisää vapaata jaksaakseen paremmin työssä. Metallin liittokokous pari viikkoa sitten päätti tavoitella vuosiloman pidentämistä.

Mutta vastakkaisiakin vaateita on. Työnantajat haluaisivat siirtää kirkolliset pyhät viikonlopuille, koska väki tekee kuulemma liian vähän töitä. Tokmannin entinen omistaja liikemies Kyösti Kakkonen vaati viettämään vappua – työn juhlaa – tietysti työssä. Kakkonen vielä lisäsi haastattelussa, että suomalaiset ovat laiskoja ja mukavuudenhaluisia sekä vaati väkeä pysymään topakammin töissä.

Kakkosen vaatimus topakammin työssä pysymisestä on mennyt hänenkin kauppaketjultaan ohi korvien, koska Tokmanni ei nykyään tarjoa PAMin mukaan sen paremmin kokoaikaista työtä kuin muutkaan kauppaketjut. Aikanaan Tokmanni oli kuulemma esimerkillinen, mutta vuoden 2004 jälkeen osa-aikaisuuden tauti on sinnekin levinnyt. Eli Kakkosen omassa leirissäkin olisi monta pamilaista, jotka ilomielin ottaisivat lisätunteja ja tekisivät kokoaikaista työtä.

Koko ajan kiivastahtisemmassa työssä keskelle viikkoa sijoittuvat arkipyhät tarjoavat sopivan hengähdystauon. Tällaiset pyhät tuovat iloa perheille ja helpotusta raskaassa työssä jaksamiseen. Onhan joillakin työpaikoilla jo sovittu ikääntyneemmille erityisiä ikävapaita jaksamisen tueksi.

Ihminen ei elä pelkästään työstä, vaan tarvitsee sille myös vastapainoa. Se on entistä tärkeämpää, kun nykyään työ tuppaa vyörymään vapaa-ajalle. Meillä on yhä enemmän ammatteja, joissa töitä ei voi ripustaa naulakkoon työvaatteiden kanssa, vaan työt vyöryvät mukaan.

Työ on helposti vapaa-ajan aikavaras. Tämä kannatta tiedostaa. Vapaa-aika perheen ja harrastusten parissa on meille tärkeää. Se myös vie sopivasti ajatukset pois töistä.

On syytä muistaa kokonaisuus, sopiva määrä töitä ja sopiva määrä vapaa-aikaa. Näistä eväistä on virkeä, luova ja tuottava työntekijä tehty.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.