Ostovoiman säilyminen varmistettava
Ostovoiman turvaaminen on kotimarkkinoiden toiminnalle tärkeää.
– Tässä tilanteessa talouspolitiikan toivottavan ytimen muodostaisivat kilpailukykyä parantava kilpailukykysopimus sekä sen rinnalla toteutettavat elvyttävät investoinnit ja veronkevennykset. Uhkalistansa hallitus näyttäisi jättävän sellaisenaan rauhaan, mikä luo edellytyksiä lopputulokseen pääsemiselle liittojen soveltamisneuvotteluissa, sanoo SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö ja pääekonomisti Olli Koski.
Koski huomauttaa, että viennin elvyttämiseksi on tehty päätöksiä, mutta myös kotimarkkinoiden toiminta on turvattava. SAK painottaakin, että hallituksen verolinjauksen on tarpeen tukea palkansaajien ostovoiman suotuisaa kehittymistä.
Suomen työllisyyskehitys on jatkunut heikkona. SAK vaatii hallitukselta enemmän toimia työttömyyden nopeammaksi katkaisemiseksi.
– Työllisyysmäärärahojen siirtelystä huolimatta TE-toimistojen henkilöstön puute estää tehokkaan puuttumiseen pitkäaikaistyöttömyyteen, Koski muistuttaa.
SAK pitää hallituksen päättämää liikenneinvestointipakettia järkevänä. Investoinnit edistävät talouskasvua ja hallittua kaupunkikehitystä.
– Helsingin ja Espoon Raidejokeri sekä Tampereen ratikkahanke synnyttävät ympärilleen mittavan määrän asuntotuotantoa, mikä helpottaa työn perässä muuttamista. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sekä Taloudellisen yhteistyön järjestö OECD ovat suositelleet julkisia investointeja taloustaantuman taittamiseksi, huomauttaa pääekonomisti Koski.
Verovuodot tukittava
SAK odottaa hallitukselta jämerämpiä toimia harmaan talouden ja verovuotojen torjumiseksi.
– Hallitukselta puuttuu konkreettinen harmaan talouden torjuntaohjelma, eikä toimintaan ole osoitettu riittävästi määrärahoja. Mitä vähemmän rahaa on verottajalta piilossa, sitä vähemmän on tavallista ihmistä tai rehellistä yrittäjää tarpeen verottaa, sanoo SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö ja pääekonomisti Olli Koski.
SAK vaatiikin hallitukselta päätöstä uudesta torjuntaohjelmasta, noin sadan ammattilaisen lisäystä harmaan talouden selvitysyksikköön sekä aggressiivisen verosuunnittelun sisällyttämistä ohjelman piiriin. Veroparatiisien vastainen työ edellyttää kansainvälistä yhteistyötä.
EU:ssa ja maailmalla Suomen on otettava aktiivinen ote veropohjien tiivistämiseksi ja tietojen vaihdon lisäämiseksi. Kotimaan työelämässä esiintyviin harmaan talouden ilmiöihin on suhtauduttava vakavasti.