Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Osittainen hoitovapaa tukemaan…

Uutinen

Osittainen hoitovapaa tukemaan työn ja perhe-elämän yhteensovittamista

Kuva: Ville Juurikkala.

– Työpaikkojen ilmapiiri ja työjärjestelyjen joustamattomuus eivät riittävästi kannusta miehiä käyttämään oikeuttaan vanhempainvapaisiin, arvioi SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen Aikalisä perheelle -kampanjan avajaistilaisuudessa Helsingissä tiistaina. Tasa-arvobarometrin mukaan puolet palkansaajista arvioi, että isän lähteminen vanhempainvapaalle on vaikeaa.

– Isien mahdollisuuksia käyttää perhevapaita on parannettava. Kolmikantaisessa työryhmässä valmisteltu isyysloman pidentäminen on tärkeä askel ja kannustaa isiä käyttämään oikeuksiaan.

Ihalainen korosti, että ns. isäkuukauden on oltava kaikkien pienten lasten isien oikeus. Mallin on sovelluttava erilaisille perheille ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Perheiden valinnanvapautta on kunnioitettava.

Ihalainen arvioi puheessaan, että perheystävällisistä työpaikoista voi sukupolvenvaihdostilanteessa tulla työnantajille rekrytointivaltti. Tällaisilla työpaikoilla myös isiä kannustetaan käyttämään perhevapaita ja osallistumaan sairaan lapsen hoitoon, ja perheiden tarpeet huomioidaan mm. työaikajärjestelyissä.

– Pienten lasten vanhemmilla tulisi esimerkiksi halutessaan olla nykyistä paremmat mahdollisuudet siirtyä vuorotyöstä päivätyöhön, Ihalainen esitti.

Yksi keino pienen lapsen arjen keventämiseen on vanhemman mahdollisuus osittaiseen hoitovapaaseen ensimmäisen peruskoululuokan syyslukukauden loppuun. Edellytyksenä on, että työntekijä on ollut saman työnantajan palveluksessa vähintään 12 kuukautta viimeksi kuluneen 24 kuukauden aikana. Alle 3-vuotiaan vanhemmalla on mahdollisuus osittaiseen hoitorahaan, jonka suuruus on 63 euroa (375 mk) kuukaudessa. Osittaista hoitorahaa voi saada vain yksi vanhemmista kerrallaan. Tällaisena osittaista hoitovapaata ei ole juurikaan käytetty.

– Jos osittaisen hoitovapaan ja hoitorahan ehtoja voitaisiin parantaa, voisi siitä tulla perheille vaihtoehto työssäkäynnin ja tasa-painoisen perhe-elämän yhteensovittamiseen. Parhaimmillaan lapsen hoitopäivä voisi lyhentyä sekä aamusta että iltapäivästä. Tämä edellyttää lainmuutosta niin, että lapsen molemmilla vanhemmilla olisi samanaikaisesti oikeus osittaiseen hoitovapaaseen ja -ra-haan.

– Nuoret vanhemmat tekevät valitettavan usein pätkätöitä ja asema työmarkkinoilla on vakiintumaton. Oikeutta osittaiseen hoitovapaaseen tulisikin laajentaa poistamalla työsuhteen kestoon liittyvät ehdot. Osittaisen hoitovapaan tulisi myös koskea kaikkia alle 10-vuotiaiden vanhempia. Asianmukaisesti järjestetty ja kaikkien ulottuvilla oleva iltapäivähoito on toki erityisen tärkeää pienille koululaisille.

Kehittämällä osittaisen hoitovapaan järjestelmää, ja kannustamalla perheitä käyttämään sitä, saavutettaisiin useita etuja. Pienten lasten hoitopäivät lyhenisivät eikä pienen koululaisten tarvitsisi viettää pitkiä yksinäisiä iltapäiviä. Molemmat vanhemmat saisivat enemmän mahdollisuuksia panostaa lapsiinsa ja samanaikaisesti olla mukana työelämässä. Pitkät jaksot poissa työelämästä voisivat tätä kautta vähentyä.

Lisätietoja:

SAK:n sosiaalipoliittinen sihteeri Mirja Janérus, puh. 0400 500 3342

Lisätietoja löytyy myös artikkelista Perhevapaat tänään.