Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Osaava pärjää -hanke jatkuu lu…

Uutinen

Osaava pärjää -hanke jatkuu luotsikoulutuksella

Aikuisten koulutustason kohottamisohjelma Noste

SAK ja liitot ovat mukana valtakunnallisessa aikuisten koulutustason kohottamisohjelmassa Nosteessa omalla Osaava pärjää -hankkeellaan. Viime vuonna SAK järjesti Nosteeseen kuuluvia tiedotustilaisuuksia 29 paikkakunnalla viime vuonna. Osaava pärjää -hanke jatkuu yhteistyössä liittojen kanssa myös kuluvan vuoden ajan. Nyt keskitytään pätevyysluotsien kouluttamiseen. Ensimmäiset 150 luotsia koulutettiin jo viime syksynä. Tavoitteena on saada 800 luotsia välittämään tietoa Nosteesta työpaikoille.

Kaksi- tai kolmipäiväisiä pätevyysluotsikursseja järjestetään sekä yleisinä että liittokohtaisina. Kurssille voit ilmoittautua oman liittosi tai SAK:n aluepalvelukeskuksen kautta. Kurssien aikataulut löytyvät SAK:n netin kohdasta Koulutus > Jäsenkoulutus > Osaava pärjää.

Pätevyysluotsi toimii työpaikalla Noste-ohjelmasta tiedottavana yhdyshenkilönä ja opintoihin kannustajana. Pätevyysluotsina toimiminen sopii hyvin ay-aktiiville, joka on halukas edistämään työntekijöiden osaamista. Tutkintotoimikuntien jäsenet, opintosihteerit tai itse juuri opiskelleet henkilöt ovat mitä parhaimpia pätevyysluotseiksi.

Tarkoituksena on myös kehittää työpaikkojen ja oppilaitosten yhteistyötä työntekijöiden ammattitaidon parantamisessa. Oppilaitosten edustajat voivat tukea luotsin toimintaa tulemalla työpaikalle selvittämään Noste-ohjelman tarjoamia mahdollisuuksia.

Noste-ohjelma uudistumassa

Lähipäivinä annettaneen uusi säädös valtakunnallisesta Noste-ohjelmasta. Noste-ohjelman ikärajaa ollaan nostamassa 59 vuoteen, jolloin kohderyhmään kuuluisivat 30-59-vuotiaat enintään perusasteen (peruskoulu) tutkinnon suorittaneet. Mikäli perusasteen tutkinto puuttuu, on alaikäraja edelleen 25 vuotta.

Ammatillisen tutkinnon suorittaneilla ei ole mahdollisuutta päästä Noste-ohjelman mukaisiin opintoihin . Saadun ammatillisen koulutuksen luonne ei aina ole selvä, eikä henkilö ehkä itsekään ole varma, onko kyseessä ollut tutkinto. Säädöstä ollaan tarkentamassa tältä osin. Jos on epäselvää, voidaanko henkilön saama perusasteen tutkinnon jälkeinen koulutus katsoa tutkinnoksi, katsotaan henkilön suorittaneen enintään perusasteen tutkinnon. Epäselvissä tapauksissa oppilaitos voisi ratkaista asian opiskelijan eduksi. Tämä helpottaisi mm. niiden tapausten käsittelyä, joissa henkilö on saanut esim. muutaman kuukauden pituisen ammattikurssin tai on saanut koulutuksensa toisessa maassa.

Oppisopimuskoulutuksen asemaa ollaan myös vahvistamassa osana Noste-ohjelmaa suuntaamalla nykyistä suurempi osa rahoituksesta oppisopimuksiin. Opintoihin oikeutetuilla olisi siten aikaisempaa paremmat mahdollisuudet ammatillisen tutkinnon hankkimiseen oppisopimuksella.

Tälle vuodelle on valtion talousarviosta myönnetty Noste-ohjelmalle 19,5 milj. euroa. Tällä rahoituksella voidaan Noste-ohjelmaa laajentaa siten, että koulutuksen voisi aloittaa noin 7400 henkilöä. Viime syksynä oli käynnistymässä noin 2000 henkilön koulutus.

Työpaikoilta koulutusehdotuksia

Työpaikkojen koulutustarpeista voi välittää tietoja alueen Noste-hankkeiden koordinaattorille tai Noste-ohjelmassa mukana olevaan oppilaitokseen. Yhteistyö työnantajan ja oppilaitosten kanssa helpottaa koulutustarpeiden ja koulutushalukkuuden kartoittamista. On tärkeää, että työpaikoilta voisi välittyä tietoa myös niistä koulutusmenetelmistä ja -muodoista, jotka parhaiten sopivat työntekijöille.

Lisätietoja

Lisätietoja Noste-hankkeesta löytyy nettiosoitteesta www.noste-ohjelma.fi. Koordinaattorit löytyvät kohdasta Hallinto > Noste-hankkeiden yhdyshenkilöt lääninhallituksissa ja oppilaitokset kohdasta Koulutukset > Noste-ohjelman hankeluettelo.

SAK:n ja liittojen Osaava pärjää -hankkeesta löytyy lisätietoja SAK:n netin kohdasta Koulutus > Jäsenkoulutus > Osaava pärjää.