Orpon-Purran hallituksen joululahja palkansaajille: Ansiopäivärahan romutus jatkuu
Arviolta 80 000 työttömän tai lomautetun saama ansiosidonnainen päiväraha leikkaantuu jatkossa tuntuvasti hallituksen toimien seurauksena. Samalla ikääntyvien työllistymisen tukemista sekä toimeentuloa heikennetään rajusti ja palkkatukityössä työllistyneiden ansiopäivärahalle pääsyä vaikeutetaan.
Tänään lausunnoille lähteneessä hallituksen esityksessä esitetään toimia, jotka toteutuessaan leikkaavat merkittävästi ansiosidonnaista päivärahaa, vaikeuttavat ansiopäivärahalle pääsyä sekä heikentävät ikääntyvien työttömien tilannetta karulla tavalla.
Hallitus on jo ennestään ajanut läpi mittavia leikkauksia työttömyysturvaan ja asumistukeen. Nyt esitetyt toimet kohdistuvat jälleen samoihin ihmisiin ja kotitalouksiin. Toimilla lisätään pienituloisten työssäkäyvien turvattomuutta. Erityisen kipeästi leikkaukset osuvat ikääntyvien ohella osa-aikatyötä tekeviin ja naisiin.
Leikkuri vie satasia kuussa jo kahden kuukauden jälkeen
Jos hallituksen esitys menee läpi, leikataan työttömäksi joutuvan tai lomautetun ansiopäivärahaa jatkossa kahden kuukauden jälkeen 20 prosenttia ja kahdeksan kuukauden kohdalla viisi prosenttia lisää. Tämä on tuntuva muutos, sillä nykytilanteessa ansiopäiväraha on pysynyt samansuuruisena koko ansiosidonnaisen enimmäiskeston ajan.
Työttömyys kohdistuu pääosin matalapalkkaisilla aloilla työskenteleviin. Tällä hetkellä ansiopäivärahaa saavista suurin osa on ansainnut ennen työttömyyttä 2 000–2 500 euroa kuukaudessa. Heidän ansiopäivärahansa on nykyisin 1 300–1 515 euroa kuukaudessa. Leikkausten myötä suurimmalle osalle työttömistä jää käteen enää alle 900 euroa kuussa.
Ansiopäivärahan porrastuksen arvioidaan koskettavan vuosittain noin 80 000 työtöntä. Reilun 3 000 henkilön ansiopäiväraha tippuu peruspäivärahan suuruiseksi eli 800 euroon kuukaudessa.
– Iso osa ansiopäivärahaa saavista on pienituloisia, joten nyt ollaan leikkaamassa heiltä, joiden toimentulo on jo ennestään niukkaa. Ansiosidonnaisen päivärahan leikkaaminen yhdessä hallituksen aiempien sosiaaliturvaleikkausten kanssa ajavat ihmiset syvemmälle köyhyyteen. Moni sysätään toimeentulotuen piiriin, painottaa SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Pirjo Väänänen.
Ikääntyvien työttömien asema heikkenee rajusti
Ikääntyneiden asemaa heikennetään esityksessä erityisen kovalla kädellä. Tällä hetkellä ikääntyvien työllistymistä on tuettu palveluilla ja toimeentuloa turvattu työttömyysturvan poikkeussäännöillä, jotka hallitus on nyt poistamassa.
Jatkossa vähintään 57-vuotiailla työttömillä ei ole enää oikeutta kunnan järjestämään velvoitetyöhön. Velvoitetyöllä ei voi myöskään enää uusia työssäoloehtoa ansioturvan säilyttämiseksi. Myös ikääntyvän työttömyysturvan paremman tason varmistava suojasääntö poistetaan. Tämä on taannut sen, että ansiopäiväraha on pysynyt aiemman korkeamman palkan mukaisena, vaikka välillä tekisi matalammin palkattua työtä.
Hallitus haluaa esityksellä poistaa kokonaan myös työssäoloehdon kertymisen palkkatuetusta työstä. Tämä vaikeuttaisi ansiosidonnaiselle työttömyyspäivärahalle pääsyä entisestään ja kohdistuisi niin ikään ikääntyneisiin työttömiin. SAK on ehdottanut vähintään 60-vuotiaiden työssäoloehdon kertymän säilyttämistä 10 kuukauden palkkatukityön jälkeen alentuneesti työkykyisten tapaan.
Pitkä ja kohtuuton heikennys toimeentuloon
Ansiopäivärahan porrastus koskettaa myös ikääntyviä työntekijöitä. Hallituksen esityksessä alennetun ansiopäivärahan maksaminen ulottuisi ikääntyvien pitkäaikaistyöttömien lisäpäiviin. Työttömyysturvan lisäpäivät, eli niin sanottu eläkeputki on jo edellisen hallituksen päätöksillä poistumassa asteittain vuonna 2025.
Lisäpäiviä sai vuonna 2022 reilut 13 400 työtöntä, ja vuoden lopussa vajaa 8 000 henkilöä. Lisäpäivillä olevien määrä vähenee vuosittain ja lisäpäiväoikeus koskee enää vain muutamia ikäluokkia. SAK painottaa, ettei hallitus voi tehdä päätöstä, joka heikentää ikääntyvien oikeuksia taannehtivasti.
– Jos myös lisäpäivät maksetaan alennettuina, osalle ikääntyvistä tulee erittäin pitkä ja raju heikennys toimeentuloon. Ensin 500 päivästä 460 maksettaisiin alennettua ansiopäivärahaa, minkä jälkeen leikkaus jatkuisi myös lisäpäivien ajan.
Muutos ei kosketa niitä lisäpäiväoikeutettuja, jotka ovat nyt työttömänä tai jäävät työttömäksi ennen lain voimaantuloa syyskuussa 2024.
– Lisäpäiviin oikeutettujen ja pienen ikääntyvien ryhmän pitäminen porrastuksen ulkopuolella ei vaikuttaisi valtiontalouden säästö- eikä työllisyystavoitteeseen. Sen sijaan hallitus tarjoilee nyt monelle ikääntyneelle työttömäksi joutuneelle erittäin tylyn päätöksen pitkälle työuralle.
SAK vastustaa hallituksen esitysluonnoksessa ehdotettuja heikennyksiä. Pienituloisten työttömien toimeentulon romahduttavat ansiopäivärahan leikkaukset sekä ikäihmisille suunnattujen heikennysten kokonaisuus ovat kohtuuttomia.