Oppilaitos- ja oppisopimuskoulutuksen yhdistävä malli vakinaistettava

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt esittävät ammatillisen koulutuksen 2+1-mallin vakinaistamista. Malli yhdistää kahden vuoden oppilaitosopiskelun vuoden kestävään oppisopimuskoulutukseen.
13.12.2013 11:17
SAK
Mikko Koskinen

– Mallia on kokeiltu muutamalla paikkakunnalla ja tulokset ovat olleet myönteisiä. Oppilaitoksessa nuori saa ammatin vaatimat perustiedot, joita hän voi syventää oppisopimuskoulutuksessa, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön koulutuspäällikkö Mikko Koskinen toteaa.

Esitys 2+1-mallin vakinaistamisesta sisältyy lokakuun lopussa valmistuneeseen keskusjärjestöjen neuvottelutulokseen nuorten työllistymisen edistämisestä. Koskinen on tyytyväinen, että neuvottelutuloksessa korostetaan muillakin tavoin työssä oppimisen tärkeyttä.

– Keskusjärjestöt haluavat muun muassa selvittää, voitaisiinko kesätöissä, opintojen ohessa ja työpajatoiminnassa hankittu työkokemus kytkeä osaksi tutkintoon johtavia opintoja. Tämä voisi lyhentää opiskeluaikoja ja helpottaa työllistymistä opintojen jälkeen.

Keskusjärjestöjen neuvottelutuloksessa kehotetaan myös lisäämään työelämää ja yrittäjyyttä koskevaa opetusta ammatillisissa oppilaitoksissa ja lukioissa. 

Lisäksi keskusjärjestöt haluavat vauhdittaa avoimen ammattiopiston valmistelua. Avoin ammattiopisto on toimintamalli, jossa nuorille tarjotaan tarpeen mukaan koulutusta, ohjausta ja tukea oman elämän parempaan hallintaan ja opintoihin.

Lisätietoja

SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen, puh. 050 304 2007

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.