Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Onnistumisia työpolkuohjaajien…

Uutinen

Onnistumisia työpolkuohjaajien Silta työhön -hankkeessa

Työelämä muuttuu vauhdilla, mutta yksi haaste säilyy: miten työ ja tekijät saadaan kohtaamaan tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti? Varsinkin moni erityistä tukea tarvitseva työntekijä jää työmarkkinoiden ulkopuolelle. Yhtenä ratkaisuna on työpolkuohjaus.

SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Timo Katajainen osallistui ohjausryhmän puheenjohtajana Työpolkuohjaaja – Silta työhön -hankkeeseen. Siinä rakennettiin Työpolkuohjaaja-toimintamalli sekä Työpolkuohjaaja-valmennus. Kyseessä on pilottihanke.

Työpolkuohjaajien tehtävä on olla maahanmuuttajien, nepsy-oireisten ja osatyökykyisten työntekijöiden sekä heidän työyhteisöjensä tukena.

– Projektin aikana korostui, miten tärkeä merkitys työpolkuohjaajalla voi olla työnhakijan ja työyhteisön tukijana. Hän saa parhaimmillaan ihmiset tuntemaan itsensä hyväksytyksi, kuulluksi ja arvostetuksi osaksi työyhteisöä. Ohjaaja pystyy myös parantamaan monimuotoisuuden huomioimista työpaikalla: hän auttaa yhteisöä tukemaan eri taustoista tulevia ja erilaisilla oppimistavoilla toimivia työyhteisön jäseniä.

Hanke toteutettiin ESR-osarahoituksella 1.3.2023-28.2.2025 Päijät-Hämeessä. Päätoteuttajana toimi Työväen Sivistysliito ja osatoteuttajana LUT-yliopisto. Sidosryhmäkumppaneita, jotka myös osallistuivat hankkeen rahoittamiseen, olivat Lahden kaupungin työllisyyspalvelut ja SAK.

– Olemme SAK:ssa tyytyväisiä, sillä koulutuksiin osallistuneet kokivat saaneensa valmennuksesta konkreettisia hyötyjä sekä tiedon, ymmärryksen että käytännön toiminnan tasolla.

Hankkeessa nousi myös esille, että yleisesti työpaikkojen perehdytysmateriaalit kaipaisivat kehittämistä. Niihin toivottiin enemmän visuaalisuutta ja yksinkertaisempaa kieltä.

Hankkeen yksi konkreettisista saavutuksista oli verkostokartta Päijät-Hämeen työllisyyspalveluille. Se kokoaa yhteen alueen työkykyä tukevat ei-lakisääteiset palvelut ja toimijat. Tämä työkalu auttaa työelämän toimijoita löytämään oikeat resurssit työllistämisessä.

Valmennuksen vaikutukset työssä

Hankkeessa toteutettiin kolme pilotointikoulutusta, jotka järjestettiin osittain lähikoulutuspäivinä Lahden alueella sekä etäopintoina verkossa.

Ensimmäinen pilotointivalmennus järjestettiin syksyllä 2023 Lahdessa lähikoulutuksena, ja siihen osallistui 22 valmennettavaa. Keväällä 2024 toteutettiin kaksi seuraavaa valmennusta, joista toinen painottui lähiopetukseen ja toinen etäopetukseen. Näihin kahteen koulutukseen osallistui yhteensä 26 henkilöä. Kaikkiaan hankkeen valmennuksiin osallistui 48 henkilöä 16 eri organisaatiosta.

–Valmennukseen osallistuneet kokivat, että he pystyivät hyödyntämään oppeja päivittäisessä työssään. Erityisesti osallistujat kokivat valmennuksen antavan työkaluja arjen kohtaamisiin. Osa korosti saaneensa rohkeutta erilaisten ihmisten kohtaamiseen.

Palautteissa tuli esille, miten osallistujat kokivat olevansa nyt huomioonottavaisempi ja oppineet katsomaan asioita laajemmasta näkökulmasta. Heillä on nyt keinoja ja rohkeutta kohdata erilaisuutta.

Vaikka valmennus koettiin hyödylliseksi, oppien levittäminen organisaatioissa osoittautui monelle osallistujalle haasteelliseksi. Tällä hetkellä tiedon jakaminen on pitkälti osallistujien omien verkostojen ja epävirallisen viestinnän varassa.

– Työpolkuohjaaja – Silta työhön -hanke on ottanut merkittäviä askeleita kohti saavutettavampaa työelämää, mutta työn jatkaminen on tärkeää. Kehitettyjen toimintamallien ja valmennusten juurruttaminen työelämän rakenteisiin vaatii edelleen panostusta. Lisäksi tarvitaan resursseja ja rakenteellisia muutoksia, jotta jokainen voi tuntea olevansa tervetullut ja arvostettu työelämässä, SAK:n Timo Katajainen sanoo.