Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset On aika yhdistää työväenliikke…

Uutinen

On aika yhdistää työväenliikkeen voimat

SAK:n Matti Tukiainen Punaisen Julistuksen 100-vuotisjuhlassa

Matti Tukiainen

– Elämme hyvinvointiyhteiskunnassa, jonka rakentaminen on ollut nimenomaan työväenliikkeen – poliittisen ja ammatillisen työväenliikkeen – pitkäjänteisen työn tulosta. Suurlakosta ja Punaisesta Julistuksesta sai perustan se yhteistyö, joka tänäkin päivänä sitoo SAK:laisen ammattiyhdistysliikkeen ja poliittisen työväenliikkeen toisiinsa, sanoi SAK:n johtaja Matti Tukiainen tänään Tampereella Punaisen Julistuksen 100-vuotisjuhlissa.

– Tämän päivän Punaisen Julistuksen tavoitteena voisi olla poliittisen työväenliikkeen eheyttäminen. Yhtään niistä syistä, joiden takia vanha työväenpuolue vuonna 1918 hajosi, ei ole enää olemassa. Myöskään aatteellisia eroja nykyisten vasemmistopuolueiden välillä ei helposti löydä. Sen sijaan molempia työväenpuolueita yhdistää työn ja työntekijöiden arvostaminen, palkansaajien etujen ajaminen ja heidän oikeuksiensa puolustaminen päätöksenteossa sekä halu rakentaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, Tukiainen korosti.

Tukiaisen mukaan hyvänä askeleena työväenliikkeen eheytymisen suuntaan voisi pitää jo sitä, että Punaisen Julistuksen 100-vuotisjuhlaa vietetään Tampereella yhdessä – ja vielä enemmän sitä, että työväenliike yhdessä toimii Tarja Halosen uudelleen valinnan puolesta Tasavallan presidentiksi.

– Vuoden 2005 punaisessa julistuksessa toisena tavoitteena voisi olla palkansaajaliikkeen eheyttäminen. Varsinkin nyt kun työnantajapuoli on tiivistänyt rivejään, on ay-liikkeenkin uudistettava rakenteitaan vastaamaan nykyajan edunvalvonnan tarpeita – työntekijät ja toimihenkilöt yhdessä, Tukiainen painotti.

Tukiaisen mukaan aikaansaatujen palkansaajalle turvaa antavien sopimusjärjestelmien ohella tämän päivän Punainen Julistus voisi käsitellä myös pätkätyöntekijöiden asemaa.

– Vaikka ay-liikkeen ja poliittisen työväenliikkeen voimin onkin lakeja ja sopimuksia saatu parannettua ja pätkätyöntekijöiden asemaa vahvistettua, työtä on vielä jäljellä. Kysymys on useimmiten nuorten ihmisten mahdollisuudesta luoda itselleen elinolot, jotka mahdollistavat perheen perustamisen, asunnon hankinnan ja muut normaaliin ihmisen elämään liittyvät perusasiat, Tukiainen sanoi.