Ökyedut kuriin

Asuntoedun verotusarvoa pitäisi tietyillä Helsingin keskusta-alueilla nostaa, kirjoittaa SAK:n lakimies Minna Tanska Palkkatyöläisen tätä mieltä -kirjoituksessa.
20.11.2013 12:35 karhu admin
Minna Tanska

Ökyedut on laitettava kuriin, koska ei se ole hullu, joka pyytää vaan se, joka maksaa, kuten sananlaskukin sanoo. Palkkaa voidaan maksaa muutenkin kuin pelkkänä riihikuivana: työnantajan järjestämästä lounaasta syntyy ateriaetu, puhelimesta ja yksityispuheluista puhelinetu, auton käyttämisestä yksityisajoihin autoetu, työsuhdeasunnosta asuntoetu ja autotallista autotallietu. Työnantaja ei voi maksaa tällaisia työntekijän tavanomaisia elantokustannuksia ilman, että työntekijälle syntyy palkkana verotettava luontoisetu.

Näiden ns. tavanomaisten luontoisetujen arvostuksesta Verohallinto antaa vuosittain päätöksen. Verotusarvojen tulisi vastata edun käypää arvoa. Näin ei kuitenkaan näyttäisi olevan – kuten olemme asuntoetujen osalta lehdistä viime aikoina saaneet lukea.

Onko siis esimerkiksi asuntoedun verotusarvo ja todellinen markkinavuokra karanneet liian kauaksi toisistaan? Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on määrännyt ministeriönsä vero-osaston selvittämään asiaa. Lehtitietojen mukaan myös Verohallinto pohtii asuntoetujen verotusarvojen korottamista. SAK on jo vuosia ottanut asiaan kantaa: ainakin Helsingin ja muiden suurten kaupunkien keskustassa sijaitseville arvoasunnoille tulisi vahvistaa muuta maata korkeammat luontoisetuarvot.

Tietyillä Helsingin keskusta-alueen erikseen määrätyillä postinumeroalueilla asuntoetujen verotusarvot voisivat olla huomattavastikin suuremmat kuin muualla pääkaupunkiseudulla. Vaihtoehtoisesti, jos työnantaja on vuokrannut asunnon työntekijänsä käyttöön, edun arvona tulisi käyttää markkinavuokraa. Ehkäpä aika on viimeinkin kypsä muutokselle?

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.