Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Oikeus osittaiseen hoitovapaas…

Uutinen

Oikeus osittaiseen hoitovapaaseen merkittävä uudistus

SAK kiirehtii perhevapaiden uudistustyötä

Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen parantamista selvittäneen työryhmän esitykset ovat SAK:n mielestä oikeansuuntaisia ja lainvalmistelu perhevapaiden uudistamiseksi on aloitettava viivyttelemättä.

SAK:n mielestä perhevapaiden uudistus on kokonaisuus, joka antaa uusia ja entistä joustavampia mahdollisuuksia vanhemmille järjestää vauvaikäisten hoito. Samalla se helpottaa työnantajan mahdollisuutta saada korvaus vuosilomapalkasta, joka työntekijälle on kertynyt perhevapaan ajalta.

SAK:n mielestä onkin parempi, että näissä perheille tärkeissä kysymyksissä otetaan muutamia askeleita oikeaan suuntaan eikä haudata koko uudistusta osapuolten erimielisyyksien vuoksi.

Uudistukset poistavat joitakin epäkohtia lainsäädännöstä, yksinkertaistavat työnantajan saamien korvausten hakumenettelyä ja mahdollistavat korvauksen myös siirretyiltä lomilta.

SAK kannattaa isän omaa kuukautta. Työryhmäesityksiin kuuluva seitsemän päivää lisää isyyslomaa onkin SAK:n mielestä avaus kohti isän omaa kuukautta.

SAK:n keskeisiin tavoitteisiin neuvotteluissa kuului vanhempainvapaan muuttaminen osa-aikaiseksi, kuten Norjassa on jo aiemmin tehty. Tämä tavoite on nyt toteutumassa. Mahdollisuus jakaa vanhempien kesken hoitovapaata yhdistämällä siihen molempien osa-aikainen työskentely voi osoittautua hyvinkin tärkeäksi askeleeksi isien suurempaan vanhempainvapaan käyttöön. Uudistus vahvistaa tasa-arvokehitystä perheiden sisällä ja on askel entistä suurempaan yhteiseen vastuuseen vanhempien kesken.

Lisätietoja:

Sosiaalipoliittinen sihteeri Mirja Janerus, puh. 040-500 3342