Oikeudenkäyntimaksujen rajut korotukset uhkaavat oikeusturvaa
SAK:n päälakimies Timo Koskinen arvostelee hallitusta oikeudenkäyntimaksujen rajuista korotusaikeista. Ne uhkaavat hänen mukaansa jo ihmisten oikeusturvaa.
Työtuomioistuimen maksua hallitus esittää nostettavaksi järjestöjen osalta 244 eurosta 2 000 euroon.
– Jos riita koskee muutaman sadan euron työsuhdesaatavaa, on kohtuutonta, että sen käsittelystä joutuu maksamaan moninkertaisen oikeudenkäyntimaksun, Timo Koskinen sanoo.
Työtuomioistuimen on perinteisesti nähty nopeaksi, asiantuntevaksi ja kustannustehokkaaksi tavaksi saada oikeussuojaa usein laajojakin työntekijäryhmiä koskeviin työsuhderiitoihin.
– Oikeudenkäyntimaksun kahdeksankertainen korotus ei ainakaan vahvista työntekijöiden oikeusturvaa, Koskinen toteaa.
Koskinen huomauttaa, että riski vastapuolen oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta voi käytännössä jo nyt estää oikeuden hakemisen.
– Maksujen korotus vaikeuttaa entisestään oikeusturvan hakemista varsinkin pienemmissä riidoissa. Matalapalkkaisen työntekijän toimeentulolle muutaman sadankin euron palkkasaatavalla voi olla suuri merkitys.
Hallituksen esityksessä on pohdittu myös vakuutusoikeuden nykyisin maksuttoman valitusmenettelyn muuttamista maksulliseksi.
– SAK:n kanta tähän on selkeä. Esimerkiksi tapaturma- ja ammattitautiasioihin liittyvien valitusten tulee jatkossakin olla aina hakijalle maksuttomia, SAK:n päälakimies toteaa.
Hallitus perustelee oikeudenkäyntimaksujen korotusesitystä muun muassa sillä, että ne ennaltaehkäisevät valitusten tekemistä. Timo Koskisen mielestä valituksia estettäisiin parhaiten käsittelemällä asiat ensimmäisessä oikeusasteessa perusteellisesti ja joutuisasti.
– Parhaimpien tuomareiden pitäisi olla ratkaisemassa oikeusjuttuja jo ensimmäisessä asteessa, ei vasta muutoksenhakuasteissa. Korkeiden maksujen sijaan turhia valituksia tulee estää laadukkaalla oikeudenkäytöllä.