Nuorten yhteiskuntatakuuseen tarvitaan lisäpanoksia

15.03.2012 10:02
SAK

SAK on huolissaan niistä nuorista, jotka ovat jäämässä nuorten yhteiskuntatakuun ulkopuolelle. Koulutustakuu koskee aluksi vain ensi vuonna peruskoulunsa päättäviä.

- Hallituksen yhteiskuntatakuuta varten varaama 60 miljoonan euron vuosittainen lisämääräraha on riittämätön. Kehysriihessä on siksi päätettävä lisävarojen myöntämisestä niiden alle 30-vuotiaiden koulutukseen, joiden opinnot ovat jääneet pelkän peruskoulun varaan, SAK:n kehittämisjohtaja Saana Siekkinen vaatii.

Nuorten yhteiskuntatakuuta koskeva valmistelu paljasti peruskoulun jälkeisen mustan aukon. Suomessa on peräti 110 000 sellaista 20–29-vuotiasta nuorta, jotka ovat vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa. Suuri joukko nuoria jää siten kokonaan vaille ammatillisia valmiuksia siirtyä työelämään. Heikko ammattitaito lyhentää merkittävästi työuraa.

Nuorille on löydyttävä järkeviä paikkoja peruskoulun jälkeen

Yhteiskuntatakuuta valmistellut työryhmä jätti ehdotuksensa tänään työministeri Lauri Ihalaiselle. Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle on määrä tarjota työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Lisäksi jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan jatko-opintopaikka, työpajapaikka tai muu vastaava.

- On pidettävä huoli siitä, että näille nuorille todella löytyy riittävästi järkeviä paikkoja perusopetuksen jälkeen. Opiskelupaikkojen lisäksi tarvitaan muitakin toimia, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta siirtyä suoraan koulutukseen. Siksi on tärkeää, että nuorten työapajatoimintaa on jatkossa koko maassa, Saana Siekkinen tähdentää.

Palkkatuen käyttöä lisätään nuorten työllistämisessä

Työryhmä esittää mm. nuorten Sanssi-kortin vakinaistamista. Kortti helpottaa töiden löytymistä, sillä sen kautta työnantaja saa palkkatukea nuoren työttömän palkkaamiseen. Työryhmä ehdottaa myös palkattoman työharjoittelun suuntaamista ilman ammattikoulutusta olevien nuorten uravalintojen tukemiseen.

- SAK on tyytyväinen, että ehdotuksiin sisältyy tutkinnon suorittaneiden, ammattitaitoisten nuorten palkattoman työharjoittelun vähentäminen ja palkkatuen käytön lisääminen. On kuitenkin huolehdittava siitä, että nuorille työttömille löytyy riittävästi palkkatuettuja työpaikkoja. Palkkatuen uudistamista on siksi jatkettava ja varauduttava myös lisämäärärahatarpeisiin, Saana Siekkinen toteaa.

Nuorten yhteiskuntatakuu on pitkään ollut yksi SAK:n kärkitavoitteista. Siekkinen korostaa, että työryhmä on nyt tehnyt vasta ensivaiheen ehdotuksia.

- Jatkossa on etsittävä uusia keinoja erityisesti nuorten oppisopimuskoulutuksen ja työssäoppimisen lisäämiseen. Koulutuksen keskeyttämisen vähentäminen on jäänyt työryhmässä aivan liian vähälle huomiolle ja vaatii jatkovalmistelua.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.