Nuorten työelämätaidot ovat huonot

Nuoret tunnistavat heikosti työelämän velvoitteet ja säännöt. SAK:n Työelämäpelin vastausten perusteella noin puolet eli 49 prosenttia nuorista ei tiedä, että työnantajan on maksettava työntekijälle palkkaa työstä kertyneellä kesälomalla.
04.03.2015 12:58
SAK

Niin ikään puolelle eli 52 prosentille oli epäselvää, minkä suuruinen on lomaraha.

Oppimispelin vastauksista paljastuu, etteivät nuoret tiedä monia heille tärkeiden sosiaalietuuksien yksityiskohtia. Vain 43 prosenttia SAK:n Työelämäpeliä pelanneista oli oivaltanut, että työstä saatavat lomakorvaukset vaikuttavat opintotukikuukausien määrään.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n koulutusasiantuntija Merja Lehmussaari on huomannut työssään, etteivät nuoret tiedä työelämän perusasioita.

– Otan yleensä oppitunneille jaettavaksi työsopimusmallin, jotta oppilaat näkevät sellaisen ja ymmärtävät, että sopimus on tehtävä aina kirjallisena.

Lehmussaari painottaa, että koulujen opetusohjelmaan tulisi lisätä nykyistä enemmän työelämän asioita.

– Aihetta pitäisi käsitellä nimenomaan oikeaan aikaan, kun nuori menee TET-harjoitteluun tai lopettaa koulun, hän perustelee.

Kesäduunari-kiertue opastaa nuoria

SAK kertoo nuorille työelämän pelisäännöistä vuosittaisella Kesäduunari-kiertueella, jonka tarkoituksena on lisätä nuorten ymmärrystä työelämän perusasioista. Kiertue kiertää toisen asteen oppilaitoksissa viikoilla 6-14.

– Palkka-asiat kiinnostavat nuoria eniten. Kerromme lisäksi monista työsuhteisiin liittyvistä velvoitteista, kuten että töihin mennään ajoissa ja työkunnossa. Selitämme myös työehtosopimukseen liittyviä asioita, sanoo SAK:n nuorisosihteeri Tatu Tuomela.

Hän toivoo tiedon auttavan, jotta nuorten ensimmäinen kokemus työelämästä olisi mahdollisimman miellyttävä.

Nuoret voivat hakea apua kesätöihin liittyviin ongelmiin myös Kesäduunari-puhelimesta. SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 4. toukokuuta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.