Nuorisotakuun tavoitteisiin vielä matkaa
Nuorisotakuu on järjestelmänä toimiva, mutta ongelmia aiheuttaa nuorten suuri määrä suhteessa avoimiin työpaikkoihin. Näin arvioi nuorisotakuuta kehittämispäällikkö Pirjo Raittila-Parkkinen, joka toimii nuorisotakuun yhdyshenkilönä Keski-Suomen TE-toimistossa.
– Nuorille tarjottavat palvelut ja tuotteet, kuten työkokeilut ja Sanssi-kortti, ovat hyviä, mutta elinkeinoelämän veto ei tässä työmarkkinatilanteessa ole riittävä, hän sanoo.
Nuorisotakuun pitäisi taata työ- tai opiskelupaikka tai muu työllistymistä edistävä palvelu jokaiselle alle 25-vuotiaalle kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta. Sama koskee alle 30-vuotiaita vastavalmistuneita.
Tilastot kertovat, että koko maassa kolmannes alle 25-vuotiaista työttömistä ei ole päässyt luvatulle jatkopolulle määräajassa. Keski-Suomessa näin on käynyt peräti 40 prosentille.
Nuorisotyöttömyys on ongelma Jyväskylän kaltaisissa suosituissa opiskelukaupungeissa, joissa työpaikoista kilpailevat sekä opiskelijat että paikkakunnalle jääneet, jo valmistuneet nuoret. Työpaikkojen määrään vaikuttaa tietenkin myös paikkakunnan elinkeinorakenne.
Raittila-Parkkinen sanoo, että nuorisotakuun toteutumista hidastavat myös ajoittaiset ruuhkat TE-toimistoissa. Esimerkiksi kesän kynnyksellä työttömäksi ilmoittautuu suuri joukko vastavalmistuneita, jolloin kaikkia ei välttämättä ehditä palvella kahden viikon määräajassa.
Nuorisotakuun piiriin kuuluvia työttömiä oli koko maassa toukokuun lopussa yli 40 000.
Palkkatuki kiinnostaa
Useissa maakunnissa on meneillään Nuorille töitä -kampanja, joka tekee nuorisotakuuta tutuksi niin nuorille kuin työnantajillekin. Raittila-Parkkinen kertoo, että kampanjan avulla on jo onnistuttu löytämään piilotyöpaikkoja.
Konkreettinen keino, jolla työnantajia houkutellaan työllistämistalkoisiin, on nuorten palkkatuki eli Sanssi-kortti. Alle kolmekymppisille työttömille on tammi–toukokuussa jaettu miltei 17 000 Sanssi-korttia. Vastaavana ajankohtana palkkatukea on myönnetty runsaalle 5 000 Sanssi-korttiin tarttuneelle työnantajalle.
Palkkatuki kiinnostaa Raittila-Parkkisen mukaan monia toimialoja. Keski-Suomessa nuorten työllistämisessä ovat kunnostautuneet erityisesti rakennus-, sähkö-, elintarvike- ja kaupan ala.
Ihmelääkkeeksi Sanssi-kortista ei kuitenkaan ole, sillä yrityksellä täytyy aina olla rekrytointiin aito tarve.
– Jos yrityksellä on huono taloudellinen tilanne, sillä ei välttämättä ole mahdollisuutta palkata ketään edes palkkatuen avulla, Raittila-Parkkinen huomauttaa.
Osa nuorista pelkää tulevien työnantajien nyrpistelevän, mikäli ammattiin valmistunut on uransa alussa huhkinut muissa kuin oman alansa töissä. Raittila-Parkkisen mielestä koulutusta vastaamaton työ on silti kotiin jäämistä parempi vaihtoehto, koska se osoittaa aktiivisuutta.
– Kaikki työkokemus on tänä päivänä arvokasta. Kannattaa hakea oman alan työllistymismahdollisuuksia siinä rinnalla, hän neuvoo.
Minna Kurvinen