Nuorille lisää työssä oppimista
SAK:n kehittämisjohtaja Saana Siekkinen uskoo, että oppisopimukset ja työssä oppiminen helpottavat nuorten työelämään pääsyä. Nykyisellään oppisopimuksella opiskelevat pääasiassa aikuiset.
– Mitään pääväylää oppisopimuksesta ei tule jatkossakaan, vaan tarkoitus on yhdistää uusilla tavoilla koulutusta ja työtä.
Nuorten oppisopimuskoulutusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista pohtinut työryhmä ehdottaa oppisopimuskoulutuksen ja oppilaitoskoulutuksen yhdistämistä jo aiemmin esitetyllä 2+1-mallilla. Siinä opiskellaan esimerkiksi kaksi vuotta oppilaitoksessa ja vuosi työpaikalla oppisopimuskoulutuksessa.
– Ammatillisen koulutuksen keskeyttäminen on niin yleistä, että on välttämätöntä miettiä keinoja, joilla nuoret saadaan suorittamaan koulutuksensa loppuun, työryhmän puheenjohtajana toiminut Siekkinen korostaa.
Ilman koulutusta on Siekkisen mukaan lähes mahdotonta löytää paikkaa nykypäivän työelämässä.
– On monia, joille koulun penkillä istuminen ei maistu. Siksi nuorille on tarjottava myös muita väyliä suorittaa tutkinto. Uskon, että parempi mahdollisuus oppimiseen työpaikalla kannustaa jatkamaan opinnot loppuun.
Työryhmä esittää tänään julkistetussa selvityksessään muitakin kokeiluja kuin 2+1-mallin. Yksi niistä on käytäntö, jossa alle 25-vuotiaiden oppisopimuskoulutus alkaisi ei-työsuhteisella ennakkojaksolla. Näin alennetaan sekä nuoren että työnantajien kynnystä aloittaa oppisopimuskoulutus.
Lisäksi työryhmä haluaa kehittää ammatilliseen koulutukseen kuuluvan työssäoppimisen laatua. Oppilaitoksia tuettaisiin muun muassa opiskelijoiden ohjausta edistävällä rahoituksella.
– Työmarkkinakeskusjärjestöt esittivät viime syksynä samansuuntaisia ehdotuksia helpottamaan nuorten pääsyä työelämään. Toivon, että hallitus nostaa nuoret etusijalle ja edistää näitä asioita kehysriihessään torstaina, Siekkinen painottaa.
Kehysriihi päättää muun muassa rahoituksesta työryhmän ehdotuksille.
Opetusministeri Jukka Gustafsson asetti nuorten oppisopimuskoulutusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista pohtivan työryhmän hallituksen puoliväli-istunnon jälkeen. Työryhmä on tehnyt toimeksiannon mukaisesti ehdotuksia hallituksen kehysriihtä varten.
Työryhmässä ovat edustettuina opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön lisäksi työmarkkinakeskusjärjestöt, koulutuksen järjestäjien edustajat, Kuntaliitto ja Suomen Yrittäjät.
Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote
Lisätietoja:
Kehittämisjohtaja Saana Siekkinen, SAK, puh. 040 834 5030