Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Noste-ohjelman ongelmat korjat…

Uutinen

Noste-ohjelman ongelmat korjattava

Noste-ohjelma 2003-2007

Aikuisten koulutustason kohottamisohjelma Nosteen käynnistysvaiheessa on ilmennyt ongelmia, jotka SAK:n mielestä olisi korjattava. SAK esittääkin opetusministeriölle Noste-asetuksen muuttamista siten, että Noste-ohjelmaan pääsisivät mukaan myös sellaiset henkilöt, joilla on vanhentunut ammatillinen tutkinto ja jotka ovat suorittaneet nykyistä huomattavasti lyhyemmän ammatillisen koulutuksen.

SAK toteaa esityksessään, että vuosikymmeniä vanhojen ammatillisten tutkintojen kelpoisuus työmarkkinoilla saattaa olla olennaisesti heikentynyt. Myös terveydelliset syyt saattavat estää työskentelyn siinä ammatissa, johon työntekijä on aikanaan saanut koulutuksen. Lyhyeen koulutukseen perustuneen vanhan tutkinnon muodollinen rinnastaminen perusasteen jälkeiseksi tutkinnoksi on myös aiheuttanut tulkintaongelmia.

SAK:n mielestä myös Noste-ohjelman yläikäraja on osoittautunut keinotekoiseksi. SAK esittää, että ohjelman ikärajaa nostetaan, jotta myös varttuneemmat työntekijät voivat ohjelman avulla kohottaa osaamistaan. Tällä hetkellä Noste-ohjelmaan voivat osallistua 30-54-vuotiaat, joilla ei ole perusasteen jälkeistä koulutusta.

Noste-ohjelman alkuperäistä erityisluonnetta ei SAK:n mielestä kuitenkaan tule muuttaa.

Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö Markku Liljeström, puh. (09) 7721 468