Norwegian erotti lakon aikaisen työsuojeluvaltuutetun

Ammattiliitot pitävät erottamista perusteettomana ja ovat valmiit viemään tapauksen oikeuteen. Lentoyhtiö Norwegian on aiemminkin ollut napit vastakkain ammattiliittojen kanssa.
18.08.2015 09:37
SAK
Ammattiliitot uhkaavat haastaa lentoyhtiö Norwegianin oikeuteen Norjassa.

Heinäkuun lopussa Norwegian erotti lentäjä Lars Stinessenin, joka oli vielä lakon aikana yhtiön johtava työsuojeluvaltuutettu. Hän siirtyi kesäkuussa työsuojeluvaltuutetun varamieheksi. Syynä olivat Dagbladet-lehden mukaan Stinessenin lausumat lentäjien lakon aikana.

Stinessenin asianajaja Christen Horn Johannessenin mukaan yhtiö perusteli erottamista Stinessenin ”sopimattomalla esiintymisellä työsuhteessa olevana kapteenina sekä työsuojeluvaltuutettuna”. Yhtiö kertoi menettäneensä luottamuksensa työntekijöiden valitsemaan edustajaan.

Asianajajan mukaan erotettu lentäjä on hoitanut velvollisuutensa kapteenina ja työsuojeluvaltuutettuna.

– Hänellä on ollut tehtäviä, joissa on luonnollista tuoda esiin korjausta kaipaavia olosuhteita. Norjalaiset työntekijät eivät voi hyväksyä, että ne, jotka ottavat hoitaakseen laissa määrättyjä luottamustehtäviä, joutuvat irtisanomisvaaraan, kun he nostavat esiin ajankohtaisia pulmia.

Yhtiö kiistää, että erottamisen syynä olisi ollut ammattiyhdistystoiminta.

Tapaus ei ole kuitenkaan ensimmäinen laatuaan. Syyskuussa 2013 yhtiö antoi irtisanomisvaroituksen lentomekaanikkojen liiton puheenjohtaja Roger Handelandille hänen Finansavisenille antamansa haastattelun vuoksi.

Lentäjien liitto NPU sekä lentoalan työntekijöiden liitto Parat ovat valmiita viemään Stinessenin erottamisen oikeuteen, ellei neuvotteluissa synny sopua.

Heikki Jokinen, vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.