Norjan raamisopimus nostaa matalimpia palkkoja

Teollisuustyöntekijöiden palkkasopimus nostaa matalimpia palkkoja Norjassa. Viime viikolla solmittu raamisopimus tuo matalapalkkaisimmille aloille 2,7 prosentin korotukset. Sopimus solmittiin juuri ennen uhkaavaa lakkoa.
30.03.2015 12:40
SAK

Raamisopimus nostaa vuosipalkkaa 407 euroa niiden alojen työntekijöiltä, jotka ansaitsevat alle 90 prosenttia alan keskipalkasta. Tämä keskipalkka on Norjassa 50 170 euroa vuodessa.

Palkankorotus osoitetaan sopimuksessa 24 alalle. Niitä ovat esimerkiksi lasi- ja keramiikkateollisuus, puhtaanapito, eläintenhoitajat ja autovuokraamot. Yleistä palkankorotusta ei tule kaikille.

Sopimus kattaa 175 000 työntekijää, ja matalapalkkakorotuksen saa heistä joka viides. Puolet korotuksen saajista on naisia.

– Tämä on solidaarinen sopimus, jossa asetamme etusijalle matalapalkkaiset sekä samapalkkaisuuden ja ylläpidämme ostovoimaa. Se on meille tärkeää ja linjassa LO:n valtuuston päätösten kanssa, sanoo Norjan ammattiliittojen keskusjärjestö LO:n puheenjohtaja Gerd Kristiansen.

Maan keskuspankki ennusti palkkojen nousevan kolmen prosenttia tänä vuonna, eli 2,7 prosentin korotus jää sen alle. Ensimmäisenä sopimusvuonna neuvotellaan toisen sopimusvuoden palkoista sen perusteella, miten talous, hinnat ja palkat ovat kehittyneet.

Molemmat sopijat eli ammattiliittojen keskusjärjestö LO sekä työnantajien järjestö NHO korostivat palkkamalttia maan öljyteollisuuden tilan vuoksi.

Öljytulojen pienentyessä alalla on ollut jo irtisanomisia, ja lisää on tulossa, järjestöt totesivat. Norjan keskuspankki arvelee öljyalan investointien vähenevän tänä vuonna 15 prosenttia, ensi vuonna kymmenen ja sitä seuraavana viisi.

Nyt solmittu sopimus vaikuttanee myöhemmin käytäviin neuvotteluihin palvelualan ja julkisen sektorin sopimuksista.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.