Norja tehostaa sosiaalisen polkumyynnin torjuntaa

04.01.2007 10:10
SAK
Norjan työ- ja sosiaaliministeri Bjarne Håkon Hanssen. Kuva: Bjørn Sigurdson, SMK. Norges arbeids- og inkluderingsdepartementet

Norjan työ- ja sosiaaliministeriö haluaa työmarkkinoille nykyistä tiukemmat pelisäännöt sosiaalista polkumyyntiä vastaan.

Ministeriö ehdottaa tilaajavastuujärjestelmää, jossa toimeksiantajien on huolehdittava, että alihankkijat noudattavat yleissitovien työehtosopimusten määräyksiä. Toimeksiantajan on annettava alihankkijoilleen tiedot toimialansa yleissitovan työehtosopimuksen sisällöstä. Lausuntokierroksella oleva ehdotus muistuttaa Suomessa vuoden 2007 alussa voimaan tullutta tilaajavastuujärjestelmää.

Norjassa tilaajavastuun tehoa aiotaan varmistaa antamalla toimeksiantajayrityksen luottamushenkilöille oikeus saada tietoa sen alihankintayritysten työntekijöiden palkoista ja muista työehdoista. Oikeus on rajoitettu aloihin, joilla sovelletaan yleissitovaa työehtosopimusta.

Työ- ja sosiaaliministeri Bjarne Håkan Hanssenin mukaan päättäjien ei tule sallia työmarkkinoiden jakautumista kahtia niin, että ulkomainen työvoima työskentelee rekisteröitymättä ja normeja polkevin työehdoin.

Norja aikoo seurata Suomen esimerkkiä myös vaatimalla henkilöllisyyskorttien käyttöä rakennustyömailla. Hanssen korostaa, että ministeriö on valmis muutoinkin kiristämään työehtojen valvontaa, elleivät jo voimassa olevat ja vireillä olevat määräykset osoittaudu kyllin tehokkaiksi.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta on toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.