Nollatoleranssi epäasialliselle käytökselle ja häirinnälle
Epäasiallista käytöstä työpaikoilla ei pidä hyväksyä. Työmarkkinajärjestöt ja Työturvallisuuskeskus TTK aloittavat tänään kiertueen, jossa viestitään, että hyvä käytös on sallittu mutta epäasiallinen ei.
Hankkeen taustalla on häirintää ja väkivaltaa koskeva eurooppalaisten työmarkkinaosapuolten puitesopimus, jossa tuomitaan häirinnän ja väkivallan kaikki muodot, kuten työpaikkakiusaaminen, seksuaalinen häirintä ja fyysinen väkivalta. Puitesopimus myös velvoittaa työnantajan suojaamaan työntekijöitä kiusaamiselta ja häirinnältä.
– Epäasialliseen käytökseen työpaikoilla tulee aina puuttua. Keskeistä on ongelman tunnistaminen. Tarvitaan herkkyyttä havaita ongelmat ja kykyä puuttua niihin, SAK:n työympäristöasiantuntija Raili Perimäki sanoo.
Epäasialliseen kohteluun voi syyllistyä kuka tahansa työyhteisössä joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Kohteeksi voivat joutua niin työntekijät kuin esimiehetkin. Epäasiallista kohtelua voi esiintyä millä tahansa työpaikalla. Se voi ilmetä eri tavoin ja olla eriasteista.
– Avainasemassa on koulutus ja ylipäätään tietoisuuden lisääminen. Jokaisella työpaikalla tulisi olla kiusaamiseen ja epäasialliseen kohteluun luotu toimintamalli sekä ongelmatilanteiden käsittelyyn että niiden ehkäisyyn, Perimäki muistuttaa.
Työnantajan velvollisuus on lain mukaan puuttua epäasialliseen kohteluun mahdollisimman pian siitä tiedon saatuaan.
Epäasiallisen kohtelun ehkäisemisessä on tärkeää luoda avoin ja luottamuksellinen työilmapiiri, huolehtia työyhteisön toimivuudesta ja siitä, ettei työpaikalla esiinny kiusaamiselle altistavia tekijöitä.
– Julkisen keskustelunkin perusteella näyttää siltä, että työelämän kiusaamistapausten karsimisessa riittää tekemistä, Perimäki viittaa mediassa esillä olleisiin Suomen Pankin ja valtiovarainministeriön tapauksiin.