Neuvotellen, ei pakkolaeilla
Ay-liikkeen mielenosoitus #STOP keräsi Helsingin rautatientorille noin 30 000 palkansaajaa kaikista kolmesta keskusjärjestöstä. Satu Kuosmanen oli varautunut mielenosoitukseen leikkauttamalla tunnuksen tukkaansa.
− Ay-liikettä ei sorreta, siinä syy, miksi minä olen täällä rautatientorilla tänään, totesi PAMilainen Satu Kuosmanen, joka oli leikkauttanut tukkaansa #STOP tunnuksen.
Kuosmanen muistutti, että Suomessa on menestyksellisesti sovittu työmarkkinajärjestöjen kesken ja hän toivoo, että jatkossakin työehdoista sovittaisiin yhteisessä neuvottelupöydässä eikä pakkolailla sanellen.
Satu Kuosmasta itseään eivät lisien leikkaukset kosketa, koska henkilöstöravintolassa ollaan töissä vain arkipäivinä ja päivällä, mutta monen PAMilaisen kukkarossa ilta- ja pyhälisien leikkaukset tuntuisivat.
Nyt piti reagoida
Jytyläinen HUS:n pääluottamusmies Anja Lehtosaari totesi, että jäsenistö suorastaan kauhistui. Hallituksen esitykset olivat suorastaan tyrmistyttäviä, niin kauhea paketti sieltä tuli.
− Nyt piti reagoida näyttävästi. Siksi olen täällä.
− Leikkaukset koskettavat valtaosaa HUS:n sairaaloiden yli 20 000 työntekijää. Meillä tehdään vuorotyötä ja nyt porukoilta oltaisiin leikkaamassa merkittävä osa heidän tuloistaan, muistuttaa Anja Lehtosaari.
Neuvotellen, ei sanellen
− Hallitus ei ole kuunnellut ay-liikettä, arvioi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. Siksi palkansaajat kokoontuivat yhteiseen mielenosoitukseen.
− Emme hyväksy yli- ja sunnuntaityön leikkauksia. Emme hyväksy sairauslomakarenssia, emme hyväksy hallituksen yksipuolisia päätöksiä työaikoisin, emme hyväksy pakkolakeja!
Lyly muistutti että palkansaajat ovat viime vuosina tehneet useita ratkaisuja, joilla on paikattu kestävyysvajetta.
− Hallitus laittakoon vastuullaan olevat asiat kuntoon. Sen ei kannata tulla työmarkkinakentälle sotkemaan. Nostamme hallitukselle keltaisen kortin.
− Pitää palata normaaliin päiväjärjestykseen, neuvottelupöytään. Uskon, että neuvotteluihin palataan lähiaikoina, muistutti Lauri Lyly.
Aino Pietarinen