Neljännes SAK:laisista haluaisi lisää töitä

Työntekijöiden tarve tehdä lisää töitä on kasvanut muutamassa vuodessa huomattavasti. Tieto käy ilmi sunnuntaina julkaistusta SAK:n työolobarometrista.
21.12.2014 07:29
SAK

SAK:laisista työssäkäyvistä työntekijöistä 25 prosenttia haluaisi tehdä nykyistä enemmän töitä. Vähemmän töitä haluaisi tehdä kymmenen prosenttia työntekijöistä. Naisten ja miesten toiveissa ei ole merkittävää eroa.

Viisi vuotta sitten lisää työtunteja kaipasi 14 prosenttia SAK:laisista, kun toissa vuonna luku oli noussut jo 23 prosenttiin.

Juha AntilaKehittämispäällikkö Juha Antila huomauttaa, että työolobarometrin tulokset kertovat taloudellisen epävarmuuden lisääntyneen myös työssäkäyvien keskuudessa.

- Niistä, joilla työtä on, kolmannes on viimeisen vuoden aikana pelännyt menettävänsä työpaikkansa.

Puolet osa-aikaisista haluaa kokoaikaisen työn

Työaikamuodot SAK:laisilla aloilla eivät ole viime vuosina muuttuneet. Osa-aikatyötä tekee edelleen 12 prosenttia työntekijöistä: miehistä viisi ja naisista kaksikymmentä prosenttia.

- Osa-aikatyö ei kuitenkaan aina ole oma valinta. Vastentahtoinen osa-aikaisuus merkitsee yleensä osa-aikatyöttömyyttä ja epävarmuutta elämässä. SAK:laisista osa-aikatyöntekijöistä puolet haluaisikin kokoaikaisen työn.

- Työnantajat eivät aina tarjoa lisätunteja osa-aikatyöntekijöille, vaikka laki niin velvoittaa. Sen sijaan he palkkaavat mieluummin uusia osa-aikaisia.

Antila korostaa, että osa-aikatyön teettämiselle pitäisi aina olla lakiin kirjatut hyväksyttävät perusteet.

- Työnantajien on lisätuntien osalta ryhdyttävä vihdoinkin noudattamaan lakia.

SAK:n työolobarometriin vastasi viime keväänä 1 203 SAK:laista työssäkäyvää työntekijää.

SAK:n työolobarometri

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.