Naisten järjestäytyminen kasvava haaste ympäri maailmaa

24.02.2003 10:20
SAK
VAKL:n konferenssi "Ay-liike naisten puolella, naiset ay-liikkeen puolella"

Lähes sadan maan ay-järjestöjen edustajat keskittyivät viime viikolla Australiassa arvioimaan naisten aseman kehitystä yhteiskunnassa ja ay-liikkeessä. Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n nelipäiväisen konferenssin otsikkona oli "Ay-liike naisten puolella, naiset ay-liikkeen puolella". Puheenvuoroissa tuli monipuolisesti esille, mitä se konkreettisesti tarkoittaa eri puolilla maailmaa.

Yhteistä eri maiden tilanteissa on naisten palkkasyrjintä ja ns. lasikatto, jonka vuoksi naisten eteneminen työuralla on vaikeampaa kuin miesten. Lähes kaikkialla naiset ovat miehiä heikommassa asemassa myös ay-liikkeessä. VAKL:n naiskomitean entinen puheenjohtaja Nancy Riche kehotti ay-järjestöjä uudistumaan niin, että naisten asema liikkeessä vahvistuu.

Puhujat olivat yksimielisiä siitä, että ay-liikkeen tulevaisuus riippuu suuresti kyvystä organisoida naisia ja nuoria. Kehitysmaissa naisten enemmistö työskentelee talouden epävirallisella sektorilla, mikä ay-liikkeiden on otettava huomioon voimavarojensa suuntaamisessa. Teollisuusmaissa tärkeätä on myös työ maahanmuuttajanaisten ja epätyyppisissä työsuhteissa olevien naisten keskuudessa, konferenssissa pääteltiin.

Kansainvälinen ay-liike aloittaa vappuna uuden globalisaatiota koskevan kampanjan. Sukupuolten tasa-arvoa siinä edistetään ottamalla sen puutteisiin liittyvät vaatimukset ja perustelut huomioon läpikäyvästi eri asioissa.

VAKL:n naiskonferenssin nettisivut
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.